Skatebond Nederland

Persbericht skeeleren

EK skeeleren Gera, Duitsland, dag 1 weg, 25 juli 2008

Sjoerd Huisman vijfde op 20 km afvalkoers EK

Sjoerd Huisman is op de 20 km afvalkoers op het EK verdienstelijk als vijfde geëindigd. Europees kampioen werd de Fransman Alexis Contin, met veel hulp van landgenoot Yann Guyader, die tweede werd.

Huisman bleef na de laatste afvalling over met de laatste vijf die de finale in gingen. De Italiaan Alessandro Gherardi werd vierde, Fransman Benjamin Douchin vijfde. "Het ging er ruig aan toe," aldus Huisman. "Dat zag je wel aan het aantal waarschuwingen." Hij had er twee en hij was niet de enige. Bij de derde waarschuwing volgt diskwalificatie.

Ingmar Berga deed de eerste 25 ronden (van de 50) erg veel kopwerk. De Hoogeveener sleurde rondenlang aan kop, terwijl aan de achterkant elke ronde rijders afvielen. Daarna nam Guyader het commando over. Gary Hekman en Sjoerd Huisman hadden vergeefs geprobeerd zich bij Berga op kop te nestelen. "Dat lieten de Fransen en Italianen niet toe," aldus Huisman. "Eén van ons op kop accepteerden ze wel, maar geen drie achter elkaar." Hekman moest vervolgens als eerste van de Nederlanders de koers verlaten, wat later gevolgd door Berga.
Huisman heeft nu twee zesde plaatsen en één vijfde op zijn naam staan. Hij is nog niet 100 procent in goede conditie. "Toen ik in mei in Pamplona dat wereldrecord reed, was ik fitter. Daarna kreeg ik te maken met ziekte en de naweeën van een valpartij, waardoor ik 4,5 week stilstond," aldus de 22-jarige Andijker.

Elma de Vries eindigde als negende op de 15 km afvalkoers. "Het was zwaar. Het is een moeilijk parcours met al die bochten. Bovendien is de afvalkoers niet echt mijn wedstrijd met al dat duwen en trekken. Ik heb wat geleerd voor morgen: dat buitenom proberen te passeren in de bochten geen zin heeft, want dat lukt niet." Bianca Roosenboom en Mariska Huisman vielen al eerder in de wedstrijd af.
Winnares werd evenals vorig jaar de Italiaanse Laura Lardani.

Bianca Roosenboom werd zevende op de 200 meter (20,139), Michel Mulder eveneens zevende (18,235) en Ronald Mulder achtste (18,279).
Michel: "Beter als in de serie, maar je hoopt altijd op meer. Het zit heel dicht bij elkaar. Ik heb het idee dat ik iets beter ben op de 500 dit jaar, dus wie weet." Michel Mulder behaalde vorig jaar brons op de 500 m.

Ronald: "Ik had stiekem gehoopt op meer. Dit parcours ligt ons goed, met dat lange rechte stuk. Jammer dat de bocht iets te krap is. Het is geen pistebocht, je moet hem echt uitversnellen."
Bianca Roosenboom: "Ik maak steeds een stukje progressie qua tijd, dus ik ben wel tevreden."

Wouter Hebbrecht pakte op de kortste afstand de Europese titel vóór Gregorio Duggento. Beide 28-jarige sprinters, die ook op de 300 m op de piste eerste en tweede werden, ontliepen elkaar drietiende: 17,732 om 17,765. De Italiaan Simone Bellia verwierf het brons (17,971).

Bij de vrouwen domineerden de Italiaansen: goud voor Erika Zanetti (19,463), zilver voor titelverdedigster Nicoletta Falcone (19,522) en brons voor Laura Orru (19,766).

Uitslagen:

http://speedskate-em2008.com

http://speedskate-em2008.com/index.php?option=com_content&task=view&id=53&Itemid=47

Noot voor de pers:
Voor vragen n.a.v. dit persbericht kunt u contact opnemen met:
Karin Verhoef, tel. 06-28781467, e-mail karinverhoef@hetnet.nl of Harry Oosterhuis, tel. 06-53149886.