Hoogheemraadschap van Rijnland


ontwerp-vergunning af voor Coupépolder

Rijnland geeft nieuwe ontwerp-vergunning af voor Coupépolder

Het hoogheemraadschap van Rijnland stelt in het ontwerp van zijn nieuwste lozingsvergunning voor de Coupépolder voorwaarden voor de samenstelling van het water dat uit de voormalige stortplaats komt en de hoeveelheid water. Ook heeft Rijnland de looptijd van de vergunning tot vijf jaar beperkt. Rijnland schrijft geen specifieke maatregelen voor om te voorkomen dat schadelijke stoffen vrijkomen, omdat die door de geringe hoeveelheid geen nadelige effecten hebben op de waterkwaliteit.

Uit nader onderzoek blijkt dat de mogelijke maatregelen (een waterdichte bovenafdichting, drainage of voorzuiveren van het afvalwater) niet kosteneffectief zijn. Dat wil zeggen dat de kosten die de vergunninghouder (de gemeente Alphen aan den Rijn) moet maken niet in verhouding staan tot het verwachte milieurendement en daarom redelijkerwijs niet op te leggen zijn.

De maatregelen zouden voor de Coupépolder tussen EUR 44.000 en EUR 318.000 per kg zwartelijststoffen kosten, afhankelijk van de te kiezen techniek. De norm voor dit soort maatregelen is ongeveer EUR 2500 per kilo.

Het hoogheemraadschap van Rijnland moest een nieuwe vergunning afgeven, omdat de eerdere vergunning door de Raad van State was vernietigd. De Raad was van mening dat Rijnland onvoldoende motiveerde waarom het een bepaalde maatregel, in dit geval een waterdichte bovenafdichting, voorschreef en heeft de vergunning daarom vernietigd.

Bij het opstellen van deze vergunning is gekozen voor een volledige totale herbeoordeling van de vergunningaanvraag. Ook de voorgaande procedures zijn hierin meegenomen.

De ontwerp-vergunning ligt van 25 juli tot 22 augustus ter inzage. 'Droge voeten, schoon water!'