Gemeente Nuenen


Ervaringen Gemeentelijke OpsporingsAmbtenaren tweede kwartaal 2008

Door middel van rapportages in de Rond de Linde wordt u per kwartaal op de hoogte gesteld van de werkzaamheden van onze gemeentelijke opsporingsambtenaren (hierna GOAs). In dit artikel wordt u geïnformeerd over het tweede kwartaal dat liep van 1 april tot en met 30 juni 2008.

De GOAs leveren een bijdrage aan een goed gebruik van de openbare ruimte en daarmee aan de leefbaarheid in de gemeente Nuenen. Zo behandelen zij klachten en meldingen van burgers en bedrijven over niet toegestaan gebruik van de openbare ruimte, houden toezicht op correct gebruik van de openbare ruimte en treden daar waar nodig handhavend op. In de loop van het jaar besteden zij periodiek aan bepaalde themas extra aandacht. Ook houden zij gerichte acties naar aanleiding van binnengekomen meldingen van burgers. Zoals bekend verschijnen in dit blad informatieve artikelen over wet- en regelgeving. De GOAs merken op dat deze informatieve publicaties in Rond de Linde een positieve bijdrage leveren aan het handelen overeenkomstig de regels. Ter illustratie hiervan: in het eerste kwartaal hebben de GOAs in totaal 626 processen-verbaal opgemaakt, tegenover 299 processen-verbaal in het tweede kwartaal.

De belangrijkste onderwerpen waaraan de GOAs in het tweede kwartaal aandacht hebben besteed zijn verkeer, tuinafval, Visserijwet, caravans en aanhangwagens, muzikanten en krantenverkopers, containers, zwerfafval / afvalbakken / klikos, terrassen, honden en hangjongeren.

Verkeer

Het thema verkeer heeft continu de aandacht van onze GOAs. In het tweede kwartaal hebben de GOAs een duidelijke afname van het aantal parkeerovertredingen geconstateerd. In totaal werd er 79 keer proces-verbaal opgemaakt tegenover 223 keer in het eerste kwartaal. Met name in de gebieden waar veel parkeerdruk is, blijft dit een vast aandachtspunt van de GOAs. Dit betreft Park, Walburg, Parkhof, Parkstraat en Vincent van Goghplein.

Met name tijdens de weekmarkt op maandag is geconstateerd dat eenrichtingswegen genegeerd worden. Ook tijdens de afsluiting van het Park in verband met de bouw van het hotel wordt de verplichte rijrichting regelmatig genegeerd. In het tweede kwartaal werden hiervoor in totaal 34 processen-verbaal opgemaakt.

De verkeersmaatregelen aan de Opwettenseweg, Meierijlaan en Cockeveld worden met grote regelmaat genegeerd. In het tweede kwartaal hebben de GOAs hier 124 processen-verbaal voor opgemaakt. Ook in het derde kwartaal van 2008 zullen de GOAs hierop blijven controleren. Dit geldt ook voor de situatie aan de Geldropsedijk-Berkenbosch. Doordat automobilisten op de Geldropsedijk via de vluchtheuvel of het fietspad richting Berkenbosch rijden ontstaat een verkeersgevaarlijke situatie. In het tweede kwartaal zijn hier 33 processen-verbaal voor opgemaakt.

Er zijn in het tweede kwartaal diverse klachten binnengekomen over verkeersoverlast aan de Van Duynhovenlaan tijdens het halen en brengen van kinderen naar basisschool De Rietpluym. Hier is door de GOAs niet geverbaliseerd, maar alleen gewaarschuwd in verband met verkeersgevaarlijke situaties.

Tuinafval

Regelmatig komen er meldingen binnen van dumpingen van groen- en tuinafval. Vaak zijn de overtreders hiervan te achterhalen en tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt. Tevens krijgen zij de gelegenheid het afval zelf te verwijderen. Indien zij van deze gelegenheid geen gebruik maken wordt het afval door de gemeente opgeruimd op kosten van de overtreder. Dit onderwerp heeft het gehele jaar de aandacht van de GOAs.

Visserijwet, caravans en aanhangwagens, straatmuzikanten en krantenverkopers

In het tweede kwartaal is zeer regelmatig gecontroleerd op de vergunningen van de vissers en op het parkeren van caravans en aanhangwagens aan de openbare weg. De GOAs hebben geconstateerd dat op beide punten weinig overtredingen zijn begaan. Hiervoor zijn dan ook geen processen-verbaal opgemaakt. Ook de aanwezigheid van muzikanten en krantenverkopers is in het tweede kwartaal sterk gedaald. Hiervoor zijn 5 processen-verbaal opgemaakt, tegenover 20 processen-verbaal in het eerste kwartaal.

Containers en bouwmaterialen

De GOAs treffen regelmatig containers en bouwmaterialen aan op de openbare weg, zonder dat hiervoor een vergunning is aangevraagd. In 4 gevallen is hiervoor een proces-verbaal opgemaakt. Containers en bouwmaterialen worden dagelijks in de surveillance van de GOAs meegenomen.

Dumpingen zwerfafval / Afvalbakken / klikos

Met grote regelmaat treffen de GOAs zakken met diverse soorten afval aan. Vaak kunnen de overtreders hiervan worden achterhaald en tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt. Deze illegale afvaldumpingen hebben blijvend de aandacht van de GOAs.

Ook het aanbieden van de klikos buiten de vastgestelde tijden heeft blijvend de aandacht van de GOAs. Wel zijn de overtredingen op dit punt in het tweede kwartaal afgenomen.

Terrassen

In het tweede kwartaal zijn de terrassen regelmatig gecontroleerd op naleving van de verstrekte vergunningen. Een aantal uitbaters heeft een waarschuwing gekregen daar zij hun terras zodanig hadden uitgestald dat een goede en veilige doorstroming voor voetgangers in het geding kwam. In 1 geval is hier een proces-verbaal voor opgemaakt.

Honden

Over dit punt komen veel klachten binnen bij de gemeente. Het heeft daarom dagelijks de aandacht van de GOAs. De overlastlocaties worden door de GOAs op een lijst bijgehouden en deze worden regelmatig gecontroleerd.

Hangjeugd

De bekende hangplekken van de jeugd worden regelmatig gecontroleerd op vernielingen en afval. In het derde kwartaal zullen deze plekken worden opgenomen in de surveillances van de GOAs. Omdat hier slechts een beperkte rol is weggelegd voor de GOAs werken zij op dit punt intensief samen met de politie.