Ingezonden persbericht


Leidschendam, 25 juli 2008

Detailhandel vreest milieuzones

Winkeliers waarschuwen voor economische gevolgen

Het Platform Detailhandel Nederland heeft minister Cramer van VROM laten weten vooralsnog niet akkoord te gaan met een verdere uitbreiding van milieuzones. Het Platform Detailhandel Nederland waarschuwt voor grote financiële consequenties als geen rekening wordt gehouden met de noden van de detailhandel.

De detailhandel leidt op dit moment al grote economische schade door de huidige zones voor vrachtverkeer. Uit economische effectrapportages blijkt dat de zones voor vrachtverkeer funeste gevolgen hebben voor de detailhandel. Ruim 30% van de ondervraagden verwacht hun winkel te moeten sluiten als gevolg van de milieuzones.

Ondanks de negatieve ervaring met de milieuzones voor vrachtverkeer kunnen gemeenten nog steeds een milieuzone in te stellen zonder dat zij aantonen wat het nut en de noodzaak is, of wat de economische consequenties zijn. Ook werkt de maatregel valse concurrentie in de hand, in Nederland en in Europees opzicht.

Een tiental steden wil nu binnensteden gaan afsluiten voor bestelauto's en personenverkeer. Bij de detailhandel is daardoor een nog grotere beroering ontstaan. Het Platform Detailhandel Nederland heeft berekend dat 100.000 bestelauto's in het groot-, midden- en kleinbedrijf, bij invoering van milieuzones niet meer inzetbaar zijn en op zeer korte termijn vervangen moeten worden.

Het Platform wil aanpassingen op het huidige milieuzone convenant vrachtverkeer en wil deze veranderingen ook voor toekomstige milieuzones voor bestel- en personenauto's.
Het Platform Detailhandel Nederland eist daarom van minister Cramer dat zij er tenminste voor zorgt dat gemeenten overal in Nederland hetzelfde beleid hanteren en niet verder gaan dan wat in Europa is voorgesteld.

Robert Ploeg van het Platform Detailhandel Nederland zegt hierover: 'Gemeenten moeten beter kijken naar de economische consequenties van het beleid en een ontheffing in het leven roepen voor dat deel van de detailhandel wat de financiële lasten niet kan dragen'. 'En,minister Cramer moet zorgen dat gemeenten de financiële middelen krijgen om een reële sloopregeling te bekostigen, anders is na 100 auto's het geld alweer op, zoals nu het geval is bij de vrachtauto's'.

Het Platform Detailhandel Nederland is het samenwerkingsverband van de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Het Platform vertegenwoordigt alle winkeliers van Nederland.



Ingezonden persbericht