KPN NV

Getronics bereikt principeakkoord met Capgemini over verkoop Business Application Services | | |

|                                                |                               |
KPN kondigt aan dat Getronics met Capgemini een principeakkoord heeft bereikt voor de verkoop van de Business Application Services (BAS) activiteiten van Getronics in Nederland. Zowel de expertise, de circa 2.300 medewerkers die momenteel werkzaam zijn bij deze Getronics divisie als ook de klantencontracten worden door Capgemini overgenomen. De voorgenomen overnameprijs voor het eigen vermogen bedraagt 255 miljoen euro. Het principeakkoord is bereikt onder de voorwaarde van positief advies van de centrale ondernemingsraad van Getronics en afronding van de besprekingen met de vakbonden.

Capgemini is een ICT bedrijf waar applicatiedienstverlening tot een van de kernactiviteiten behoort met een compleet aanbod van consulting-, technology- en outsourcingdiensten. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een eigen wereldwijd leveringsmodel Rightshore. De van origine Franse ICT-dienstverlener heeft vestigingen in 36 landen en wereldwijd bijna 85.000 medewerkers. De organisatie realiseerde in 2007 een omzet van 8,7 miljard euro. Uitgangspunt van een verkoop is dat de continuïteit van de dienstverlening aan de klanten van Getronics gewaarborgd blijft door middel van een samenwerkingsverband ten behoeve van alle over te dragen klantrelaties die onder andere gebruik maken van de datacenters en hosting services van Getronics.

De voorgenomen verkoop van de Business Applications Services activiteiten sluit volledig aan op de begin februari 2008 aangekondigde Getronics strategie die gekenmerkt wordt door focus. Getronics gaat zich richten op gestandaardiseerde ICT-dienstverlening in een wereld waarin telecommunicatie en IT samenkomen. Daarbij voorziet Getronics in werkplekbeheer, datacenters & hosting services en adviesdiensten. De voorgenomen verkoop van Business Solutions, software voor lokale overheden en de zorgsector, valt buiten deze overeenkomst.

"We zijn verheugd dat we met Capgemini een solide partner hebben gevonden met een vooraanstaande marktleiderspositie op het gebied van applicatiemanagement.", aldus Erik van der Meijden, CEO van Getronics. Onze business applicatiebeheer klanten zullen bij een verkoop in goede handen zijn bij een organisatie waar ontwikkeling en beheer van business applicaties tot haar kernactiviteiten behoort. Dit betekent ook meer perspectief op ontplooiing voor onze BAS-medewerkers."

Naar verwachting zal een transactie definitief kunnen worden afgerond in het vierde kwartaal van 2008. Dit is onder meer afhankelijk van een verklaring van geen bezwaar van de relevante mededingingsautoriteiten.

Over KPN
KPN is de toonaangevende leverancier van telecommunicatie- en ICT-diensten in Nederland en biedt consumenten vaste en mobiele telefonie, internet en televisie. Voor zakelijke klanten verzorgt KPN tevens volledig beheerde telecommunicatie- en ICT-oplossingen. KPN-dochter Getronics biedt wereldwijd ICT-diensten aan en is marktleider in de Benelux op het gebied van werkplekbeheer. In Duitsland en België volgt KPN een meermerkenstrategie in de mobiele markt en neemt daar met E-Plus en BASE een derde positie in. KPN beheert met iBasis een efficiënte, op IP gebaseerde infrastructuur waarop wereldwijd wholesale-netwerkdiensten worden aangeboden aan andere operators.

Per 30 juni 2008 bediende KPN meer dan 35 miljoen klanten, waarvan 28,7 miljoen mobiele klanten, 4,2 miljoen met een vaste telefoonaansluiting, 2,5 miljoen met een internetaansluiting en 0,6 miljoen televisieklanten. Met 25.729 FTE's (inclusief Getronics 42.976 FTE's) behaalde KPN in het eerste halfjaar van 2008 een omzet van EUR 7,2 miljard en een EBITDA van EUR 2,5 miljard. KPN is in 1989 verzelfstandigd en is genoteerd aan de beurzen van Amsterdam en Frankfurt. De beursnoteringen in New York en Londen zijn recentelijk opgeheven.

Over Getronics
Met een wereldwijde omzet van 2,5 miljard euro en circa 20.000 medewerkers is Getronics de grootste ICT-dienstverlener in de grootzakelijke markt van de Benelux en een toonaangevende speler wereldwijd. Als expert in workspace management services, datacenter & hosting services en consulting services helpt Getronics medewerkers van grote organisaties vooruit door altijd en overal op een veilige manier toegang te bieden tot informatie. Getronics beschikt hiervoor over een compleet portfolio aan geïntegreerde ICT-diensten voor de grootzakelijke markt en werkt volgens een Global Service Delivery Model waardoor klanten over de wereld verzekerd zijn van dienstverlening van een consistente kwaliteit. Sinds 23 oktober 2007 maakt Getronics deel uit van KPN, de toonaangevende leverancier van telecommunicatiediensten in Nederland. In Nederland opereert de ICT-dienstverlener onder de naam Getronics PinkRoccade.