Gemeente Den Haag



Dienst Stedelijke Ontwikkeling

Persbericht

Den Haag, 24 juli 2008

Dynamisch surfersdorp vergroot internationale bekendheid Den Haag Nederlandse en internationale surfers krijgen huisvesting aan Haagse kust

Wat hebben Hawaii, Bondi Beach, Kaap Verdië, Mozambique, Biarritz en Den Haag straks gemeen? Surfers weten het wel: een plek waar surfen serieus wordt genomen. "Den Haag is niet alleen de internationale stad van vrede en recht, maar ook een fantastische plek om te zijn. En zeker ook om te surfen. Daarom is het geweldig dat surfers nu hun eigen plek krijgen waar ze alles vinden wat ze zoeken," aldus Frits Huffnagel, wethouder Citymarketing.

Het plan met als werktitel Free Architecture Surf Terrain (FAST) is ingediend door DOEN Evenementen. Het concept FAST biedt douche- en kleedruimte met lockers, slaapgelegenheid in door de surfers zelf verbouwde zeecontainers, een podium voor kleinschalige evenementen, horecagelegenheid met internetfaciliteiten en parkeergelegenheid voor surfers met campers. Het surfersdorp komt op loopafstand van het sportstrand in Scheveningen.

"Dit dorp zal een eigen internationale community gaan vormen waarin vrijheid en `free spirit' hoogtij vieren, waarden die gewoon bij Den Haag en het kustleven horen" aldus Roland Verbiest van DOEN Evenementen. "We gaan ervoor zorgen dat we in veel gelezen reisgidsen zoals Lonely Planet komen waardoor we internationaal bekend komen te staan als surf-hotspot."

Het surfersdorp past goed bij de toekomstplannen voor de haven van het Haagse strand Scheveningen. Zo wil de gemeente bijvoorbeeld op het Noordelijk Havenhoofd de gebouwen van de visserij doortrekken tot aan de dijk. "Boven op het dak van de gebouwen komt dan een terras voor strand- en zeesporten", zegt Marnix Norder, wethouder Bouwen en Wonen. "Bovendien is er een Beach Stadion gepland bij het Noordelijk Havenhoofd. Ik ga me ook inzetten voor een structurele voorziening voor surfers."

Voor FAST zou het gaan om tijdelijke benutting van het terrein op de locatie Strandweg 3 voor een periode van twee jaar tot eind 2010. De gemeente faciliteert DOEN Evenementen en begeleidt hen bij de aanvraag van de nodige vergunningen. Ook is het noodzakelijk dat het gemeentelijk overslagstation dat momenteel gevestigd is op de Strandweg, tijdelijk naar het Norfolk terrein verplaatst wordt. Er is reeds een vrijstellingsprocedure ingediend om deze functie op het terrein toe te laten. Onderdeel hiervan is toetsing aan de geluidshinderwet. Als eind 2008 alle procedures positief uitwijzen kan in het voorjaar van 2009 de opening van FAST plaatsvinden.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Noot voor de redactie, Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Gemeente Den Haag