Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 25 juli 2008

Kenmerk 138

Proef met energiezuinige LED-lantaarns in Amsterdam van start

Vrijdag 25 juli wordt het fietspad langs de Amstel, voor de Stopera, verlicht door 18 nieuwe LED-straatlantaarns. De gemeente Amsterdam wil ervaring opdoen met het energieverbruik en de lichtopbrengst van deze nieuwe energiezuinige verlichtingstechniek. LED-lampen zijn energiezuiniger en minder belastend voor het milieu dan de huidige natrium-hogedruklampen die nu in de meeste lantaarnpalen geïnstalleerd zijn.

Ook is de gemeente benieuwd hoe de Amsterdammer deze nieuwe verlichtingswijze ervaart. Via een speciale lichtsite, www.licht.amsterdam.nl, kunnen burgers zich door middel van een enquête uitspreken over de nieuwe LED-lantaarnpaal. De lantaarns blijven 6 maanden als proefopstelling voor de Stopera staan.

Onthulling
De installatie van de lantaarns is een vervolg op de presentatie van drie LED-lantaarns op 24 april op het plein voor de Stopera. Daar onthulde wethouder Tjeerd Herrema, samen met Rudy Provoost, bestuurslid van Philips, drie LED-lantaarnpalen.

Toekomst
De voornemens van de gemeente Amsterdam om te investeren in innovatieve en milieubewuste technologie, in dit geval op het gebied van openbare verlichting, krijgen steeds meer vorm. In de toekomst wil de gemeente ook in woonwijken en industrieterreinen LED-proefopstellingen plaatsen.

Stadsverlichting Amsterdam Elke avond branden er in Amsterdam ruim 140.000 straatlantaarns en worden meer dan 300 monumentale bruggen en gebouwen in de stad verlicht. Achter deze lichttoepassingen schuilt een lange geschiedenis (meer dan 500 jaar openbare verlichting) en een uitvoerig gemeentelijk beleid. www.licht.amsterdam.nl laat zien wat de gemeente Amsterdam met licht in de stad doet en wat zij van plan is op verlichtingsgebied.

`Lichttocht'
Ook kunnen geïnteresseerden fiets- en wandelroutes downloaden van www.licht.amsterdam.nl om zelfstandig een `lichttocht' door de stad te maken langs fraaie lampenarmaturen en aangelichte gebouwen.

LED
LED-lampen (Light Emittion Diode) geven een zeer krachtig licht met gebruikmaking van minder stroom dan traditionele lampen. De lange levensduur (50.000 branduren) brengt lagere onderhoudskosten met zich mee. Tevens bevatten LED's geen kwik.

Meer informatie:
Gertjan Bennink, Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer, 020 556 5115.

.

Bezoekadres
Stadhuis, Amstel 1 210
1011 PN Amsterdam
Directie Communicatie Postbus 202
1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 2117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl


---- --