Gemeente Den Haag

Gemeente Den Haag

Dienst Stedelijke Ontwikkeling

Persbericht

Den Haag, 25 juli 2008

Onderzoek naar verbeteringen Internationale Ring Den Haag

Er komt onderzoek naar welke verkeersmaatregelen nodig zijn op de Internationale Ring van Den Haag. Deze maatregelen moeten de doorstroming, de capaciteit en de herkenbaarheid van de weg verbeteren. Het onderzoek omvat verkennende studies naar maatregelen voor het westelijke en het oostelijke deel van de ring. Daarnaast wordt gekeken naar maatregelen die op korte termijn al tot verbeteringen kunnen leiden.

De verkenningen worden voorgesteld in het rapport `Préverkenning Internationale Ring' dat het college van burgemeester en wethouders vandaag heeft behandeld. De Internationale Ring bestaat uit een aantal wegen die het grootste deel van de Haagse regio ontsluiten. Het omvat de Noordelijke Randweg, de Noordwestelijke Hoofdroute, de Zuidelijke Randweg (Lozerlaan) en de A4 tussen knooppunt Harnasch en de N14. Uit de préverkenning blijkt dat een goed werkende Ring het wegennet van Den Haag versterkt. Naast de Utrechtsebaan en het toekomstige Trekvliettracé moet de Internationale Ring er voor zorgen dat verkeer vlot van de stad naar het hoofdwegennet wordt geleid en dat het verkeer vlot van de ene wijk naar de andere wijk kan. De ringweg heeft ook een belangrijke functie voor het realiseren van de toekomstige ruimtelijke plannen van de stad zoals voor Scheveningen, de Internationale Zone en Kijkduin.

Verkeerswethouder Peter Smit geeft aan dat de inzet van het onderzoek niet is dat het hele traject hetzelfde karakter krijgt. "Doel is dat de doorstroming verbetert en het doorgaande verkeer de ringweg neemt in plaats van door de woonwijken te rijden. Daarbij zijn maatregelen nodig, maar dan wel in samenhang met de directe omgeving", aldus de wethouder.

In de verkennende studie voor het westelijke deel zullen op de Noordwestelijke Hoofdroute varianten onderzocht worden die de doorstroming op de Sportlaan-Segbroeklaan verbeteren en tegelijkertijd de natuurlijke omgeving met de Haagse Beek versterken. Bij de studie naar het oostelijke deel van de ring zal worden onderzocht of en hoe op de A4 het regionale en het doorgaande verkeer van elkaar gescheiden zou kunnen worden. Op dit moment ondervindt het doorgaande verkeer oponthoud doordat bestemmingsverkeer naar Den Haag niet snel genoeg de stad in kan en files veroorzaakt op de A4. De gemeente wil de verkenningsstudies samen met het stadsgewest Haaglanden en het Rijk gaan uitvoeren. Ook de buurgemeenten zullen erbij worden betrokken.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Noot voor de redactie, Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: