Gert Kruys ambassadeur Europa Kinderhulp

25/07/2008 10:00

Europa Kinderhulp

UTRECHT/DORDRECHT

Gert Kruys (46), oud-profvoetballer van FC Utrecht en huidige hoofdtrainer van FC Dordrecht, wordt naast oud-politievoorlichter Klaas Wilting, ambassadeur van de Stichting Europa Kinderhulp (EKH).

De in Utrecht geboren en getogen Kruys had geen bedenktijd nodig toen hij door de stichting die al tientallen jaren minder bedeelde kinderen uit Europa voor een korte adempauze in de zomervakantie een kleine drie weken onderbrengt bij Nederlandse gastgezinnen. ,,Ik voel me enorm gevleid,'' was de eerste reactie van Kruys die voorlopig alleen in de provincies Zuid-Holland en Utrecht voor EKH actief zal zijn.

Kruys kwam bij zijn aanstelling bij FC Dordrecht, nu twee jaar geleden, voor het eerst in aanraking met het werk van EKH. ,,Dat was in de voorbereiding. Langs de kant van het veld zag ik ineens een jongetje van een jaar of tien bezig om de ballen te verzamelen die mijn spelers bij een afwerkoefening over of naast het doel schoten.'' Dat jongetje was de toen tienjarige Hamze Saleh uit Berlijn, die door zijn gastvader naar de training van FC Dordrecht was meegenomen. Sinds die tijd hebben Kruys en Hamze een innige band.

Omdat hij het thuis goed had, deelde Kruys als kind al kleren uit aan arme Utrechtse leeftijdgenootjes. Toen hij met FC Utrecht in Roemenië een wedstrijd moest spelen tegen FC Arges Pitesti, hij was toen net negentien jaar oud, kwam hij ook bijna zonder kleding weer thuis. ,,Wat ik daar zag, was met geen pen te beschrijven. Die kinderen hadden echt helemaal niets. Ik weet dat je niet het leed van de hele wereld op je nek kunt nemen, maar laat mij dan die druppel op die gloeiende plaat zijn.''

Joost Dortwegt, voorzitter van EKH in Zuid-Holland is blij met de nieuwe ambassadeur. ,,Een warme persoonlijkheid, een echte kindervriend ook, die met zijn contacten deuren kan openen die voor ons anders gesloten zouden blijven.''

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.europakinderhulp.nl