Socialistische Partij

Vakantie Amsterdams college in strijd met Gemeentewet

25-07-2008 * De vervanging van burgemeester Cohen van Amsterdam deugt niet, volgens de SP. Zij roepen de burgemeester nu dan ook op onmiddellijk terug te komen van zijn vakantie. SP-raadslid Laurens Ivens: "Het is natuurlijk al te gek voor woorden dat het college niet aan vakantiespreiding doet en alle 6 wethouders tegelijk met de burgemeester met vakantie zijn. Maar volgens de gemeentewet mag de burgemeester zich helemaal niet laten vervangen door VVD-raadslid Eric van der Burg zonder dat de gemeenteraad hiertoe besloten heeft. Vermoedelijk zijn de besluiten die momenteel genomen worden, zoals de sluiting van twee winkels, niet rechtsgeldig. De stad is nu echt bestuurloos."
Volgens de SP had het college van burgemeesters en wethouders veel beter hun vakanties moeten spreiden. Het getuigt van absolute armoede dat een lid van nota bene een oppositiepartij nu de burgemeester moet vervangen en deelgenoot wordt van het collegebeleid. VVD-leider Eric van der Burg is nu medeverantwoordelijk voor het beleid van het college waar hij gewoonlijk juist oppositie tegen voert.

Het college heeft met Van der Burg ervoor gekozen een willekeurig raadslid neer te zetten als vervanger van de burgemeester. Ivens: "Met alle respect voor Eric van der Burg, kennelijk vindt het college dat elke willekeurige trekpop onze hoofdstad wel even een weekje kan besturen." Om het bizarre hiervan aan te tonen zal morgen het tijdelijke 'uitzendbureau' Rampstad op zoek gaan naar een goede vakantiekracht om burgemeester Cohen te vervangen. Bij voorkeur iemand die goed naar de ambtenaren kan luisteren, uit het niets verantwoordelijkheid kan dragen en natuurlijk per direct beschikbaar is.

Informatie
Vrijdag 25 juli 2008 voert de SP als 'uitzendbureau' Rampstad actie op de Dam vanaf 14.15. Met een heuse trekpop en scouts gaan zij op zoek naar een goede vakantiekracht om de burgemeester te vervangen.