Ingezonden persbericht


Rabobank: Nederlandse economie groeit tot en met 2014 jaarlijks met gemiddeld 2%

De economische groei in Nederland zal de komende jaren lager uitkomen dan we de afgelopen jaren gewend waren. Voor Nederland komt dit vooral door een minder sterk groeiend arbeidsaanbod. Tot en met 2014 groeit de Nederlandse economie naar verwachting met gemiddeld 2% per jaar. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde Rabobankstudie De conjunctuur voorbij: De economie tot en met 2014 . Ramingen voor langere perioden kennen grote onzekerheden, daarom zijn in deze studie verschillende scenario s uitgewerkt. De uitkomsten van deze scenario s bieden houvast om de huidige ontwikkelingen in de economie beter te duiden.

Uit het basisscenario voor de economische ontwikkelingen tot en met 2014 komt naar voren dat het groeipotentieel van landen in belangrijke mate afhangt van technologische ontwikkelingen en groei van de beroepsbevolking. Hoe harder de beroepsbevolking groeit, hoe harder het totale inkomen groeit. In landen waar de beroepsbevolking afneemt, zoals in Nederland door de vergrijzing, zal de groei de komende jaren met ongeveer 2% per jaar naar verwachting lager zijn dan wat we de laatste jaren gewend waren.

Wat als&
Een langere termijn perspectief kan meer licht werpen op wat als -vragen. Wat zijn de economische gevolgen als de olieprijs naar de 220 dollar gaat en daar ook blijft? Wat als de dollar wegzakt en niet langer de rol speelt van wereldmunt? Wat betekent het voor Nederland als er een recessie komt in China? Wat zijn de gevolgen voor de Nederlandse economie als Nederland er wel in slaagt om meer mensen aan het werk te krijgen? Duidelijk wordt dat de Nederlandse economie in sterke mate afhankelijk is van internationale ontwikkelingen. Enerzijds maakt dit ons kwetsbaar voor fluctuaties in de internationale handel, anderzijds biedt dit ook kansen in een wereld waarin internationale afhankelijkheden steeds groter worden.

& de olieprijs naar 220 dollar gaat&
De economische gevolgen van een olieprijs die ten opzichte van de huidige koers 80 dollar hoger komt te liggen zijn voor zowel de wereld- als de Nederlandse economie groot. Een recessie komt er als gevolg van een hogere olieprijs niet, maar de groei in Nederland komt met 1,4% wel aanzienlijk lager uit dan in het basisscenario. De inflatie komt dan uit op circa 3,1%. Duidelijk een bedreiging van de economische groei. Maar het kan ook als kans worden gezien. De hoge olieprijs stimuleert onderzoek naar energiebesparende manieren om te produceren en naar alternatieve, vaak schonere, energiebronnen. Succes op dit gebied is niet alleen economisch gezien een kans, het is ook een belangrijke impuls voor terugdringing van milieuvervuiling.

... of de rol van de dollar is uitgespeeld&
Een sterke daling van de dollarkoers, naar 2 dollar per euro heeft vooral grote effecten op de Amerikaanse economie. De groei van de Amerikaanse economie halveert bijna, naar 1,1% per jaar. De effecten op Nederland zijn relatief bescheiden. De groei komt 0,3%-punt per jaar lager uit vooral omdat de sterke euro zorgt voor een slechtere concurrentiepositie. De positieve kant van dit scenario is dat er in ieder geval een ander evenwicht komt in de mondiale economische verhoudingen. De VS kunnen in dit scenario niet langer op rekening van de rest van de wereld blijven consumeren.

& China in een recessie terechtkomt&
De effecten van een forse crisis in Azië vallen voor Nederland mee. De economische groei komt uit op gemiddeld 1,8% per jaar, iets lager dan in het basisscenario. Weliswaar neemt de vraag vanuit China af, wat vooral nadelig is voor open economieën, maar daar staat tegenover dat de inflatie onder andere als gevolg van de lagere olieprijs, wereldwijd daalt. Dit laatste is goed nieuws voor de meeste landen. Een wat minder heftige groei van de Chinese economie heeft als voordeel dat de groeipijn, tot uiting komend in bijvoorbeeld milieuvervuiling en hoge inflatie, minder wordt. Daarnaast biedt het kansen voor andere Aziatische economieën om in het gat dat China laat te springen.

& of het arbeidsaanbod in Nederland sterker groeit? Op middellange termijn levert een vergroting van het arbeidsaanbod met 400.000 personen de Nederlandse economie niet heel veel op in termen van economische groei. Deze komt 0,1%-punt per jaar hoger uit dan in het basisscenario. Dat wil echter niet zeggen dat vergroting van het arbeidsaanbod geen zin heeft. Door het grotere arbeidsaanbod wordt de loongroei gedempt. Dit versterkt de concurrentiekracht van de Nederlandse economie, leidt tot lagere inflatie en resulteert op termijn in hogere economische groei. Op lange termijn, tot pakweg 2040, betekent meer werkenden dat het makkelijker wordt de kosten van de vergrijzing op te vangen, doordat meer mensen bijdragen aan de kosten voor AOW en gezondheidszorg.

De speciale studie De conjunctuur voorbij: De economie tot en met 2014 kunt u als pdf downloaden op www.rabobankgroep.nl/kennisbank



Ingezonden persbericht