Pompen of verzuipen: ECORYS en IMSA presenteren visie Afsluitdijk

25/07/2008 10:55

ECORYS Nederland BV

Pompen of verzuipen: ECORYS en IMSA presenteren nieuwe visie op Afsluitdijk

ECORYS en IMSA hebben hun gezamenlijke visie op de toekomst van de Afsluitdijk in het rapport 'Pompen of verzuipen - Visie Afsluitdijk: innovatieve versterking, natuurontwikkeling, nieuw peilregime' ingediend bij Rijkswaterstaat. De kern van het advies is om het waterpeil in het IJsselmeer in de toekomst met behulp van pompen te reguleren. Het advies is uitgebracht in het kader van de marktverkenning die RWS heeft uitgeschreven rond de toekomst van de Afsluitdijk.

De Afsluitdijk moet volgens Rijkswaterstaat (RWS) worden vernieuwd om te kunnen voldoen aan de veiligheidseisen van de toekomst. Naar aanleiding hiervan heeft RWS een marktverkenning geïnitieerd waarbij gezocht wordt naar inspirerende ideeën voor de Afsluitdijk Nieuwe Stijl. ECORYS en IMSA vormen samen een van de acht consortia die door RWS zijn geselecteerd om een visie uit te werken. ECORYS en IMSA werken reeds samen in de Stichting Wetlands in het IJsselmeer, een eigen initiatief om de ecologische en de economische structuur van het gebied op een innovatieve wijze te versterken.

Het plan van ECORYS en IMSA is gebaseerd op drie aanbevelingen. In de eerste plaats wordt geadviseerd om gebruik te maken van pompen om het waterpeil in het IJsselmeer te reguleren en zo de verwachte toekomstige stijging van de zeespiegel het hoofd te kunnen bieden. Pompen vormt op termijn een veel goedkopere oplossing dan het huidige regime van spuien onder vrij verval, wanneer bij eb het peil in de Waddenzee onder dat van het IJsselmeer ligt. Vervolgens wordt aanbevolen natuur aan de Waddenkant van de dijk te ontwikkelen op basis van vooroevers en golfbrekers. Dit komt ten goede aan de dijkveiligheid en biedt de mogelijkheid voor kwelderachtige en dynamische brakwaternatuur. Ten derde wordt geadviseerd om gebruik te maken van geotextiele elementen voor de golfbrekers. Dit zijn 'worsten' van kunststof/textiel volgeperst met zand, 10 tot 100 m lang en enkele meters dik. Hiermee wordt flexibiliteit in de ontwikkeling gewaarborgd.

Het plan van ECORYS en IMSA zal leiden tot versterking van de natuurwaarden in de Waddenzee, nieuwe mogelijkheden voor recreatie en duurzame energievoorziening (op basis van osmose), het faciliteert de verwachte mobiliteit zowel per weg als per water en behoudt de cultuurhistorische waarde van de Afsluitdijk. Het plan zal leiden tot minder kosten voor bescherming tegen de stijgende zeespiegel en vergroot de zoetwaterbuffer in het IJsselmeer.

ECORYS en IMSA geloven sterk in het plan. Rijkswaterstaat zal in september beslissen welke van de 8 ingediende plannen in het kader van de marktverkenning voor verdere uitwerking in aanmerking komen, teneinde het kabinet begin 2009 te informeren over de mogelijke oplossingsrichtingen.


---

Informatie over ECORYS en IMSA

ECORYS is een toonaangevende internationale onderzoeks- en adviesorganisatie die gespecialiseerd is in economische, ruimtelijke en sociale ontwikkeling. Het bedrijf werkt al circa 80 jaar succesvol aan innovatieve oplossingen voor complexe beleids-, management- en marktvraagstukken voor opdrachtgevers in de publieke en private sector. ECORYS staat voor onafhankelijkheid, kwaliteit en deskundigheid: wij leveren gedegen onderzoek en effectieve oplossingen, waarbij onze experts graag nieuwe wegen inslaan en een bijdrage leveren aan duurzame ontwikkeling.

IMSA Amsterdam is gespecialiseerd in het oplossen van dilemma's op natuur- en milieugebied en in het initiëren van baanbrekende maatschappelijke veranderingen gericht op duurzaamheid. De IMSA-adviseurs en -onderzoekers hebben brede ervaring op het gebied van economie, ecologie, techniek en sociale wetenschappen.





http://www.ecorys.nl

http://www.ecorys.nl