NIOD


25.7.2008

Tentoonstelling 'Gedeeld Verleden' op het NIOD als sluitstuk van 'de Archieven van de oorlog'

Het NIOD-project 'Behoud van archieven van oorlogsgerelateerde belangenbehartigings- en zelforganisaties', ook wel 'de Archieven van de oorlog' genoemd, wordt afgesloten met een tentoonstelling in de hal van het NIOD. Aan de hand van archiefstukken worden de activiteiten van naoorlogse organisaties op het gebied van belangenbehartiging aanschouwelijk gemaakt.

Tentoonstelling 'Gedeeld Verleden'
In de hal van het NIOD is de tentoonstelling 'Gedeeld Verleden' te zien. Deze tentoonstelling is het slotstuk van het NIOD-project 'Behoud van archieven van oorlogsgerelateerde belangenbehartigings- en zelforganisaties', ook wel 'de Archieven van de oorlog' genoemd. Het project ging in 2006 met subsidie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van start. Het resultaat is dat een groot aantal archieven van naoorlogse organisaties bij het NIOD is ondergebracht en voor onderzoek toegankelijk is gemaakt.

De tentoonstelling geeft een beeld van de activiteiten van naoorlogse organisaties als het Comité Jongenskampen Bangkong-Gedungjati, het Nederlands Auschwitz Comité en de Stichting Samenwerkend Verzet aan de hand van stukken uit hun archieven. De nasleep van de oorlog wordt thematisch geschetst. De tentoonstelling zal op het NIOD tot het najaar te zien zijn en daarna gaat de tentoonstelling reizen, zodat de stukken ook elders bewonderd kunnen worden. In deze reizende tentoonstelling zal het accent tevens komen te liggen op de complexiteit van de geschiedenis van de naoorlogse organisaties.