Identiteitsfraude snelst groeiende criminaliteitsvorm

25/07/2008 12:04

Experian Nederland

Hopelijk loopt er van u geen tweede rond. . .

DEN HAAG, 25 juli 2008 - Emailgebruikers in Nederland werden dezer dagen opgeschrikt door diverse vormen van identiteitsfraude. Onder andere het bericht van de Postbank waarin deze waarschuwt voor valse emails die in omloop zijn. In deze - zogeheten Phishing - mail wordt gevraagd naar inloggegevens van de Postbankklant.

Het lijkt vaak ver van ons bed, maar het bovenstaande is slechts één van de vele soorten identiteitsfraude die ons regelmatig en steeds vaker kunnen overkomen. Allerlei vormen van misleiding, met als doel identiteitsfraude te plegen, hebben in Amerika 2005 al geleid tot 55,7 miljard dollar schade. In Nederland werden in datzelfde jaar 55.940 paspoorten en 131.570 identiteitsbewijzen gestolen! De Nederlandse politie verklaarde onlangs zelfs dat het de snelst groeiende criminaliteitsvorm is in ons land. Experian Nederland heeft daarom op haar website gouden tips geformuleerd om identiteitsfraude te voorkomen. Het bedrijf doet onderzoek naar de meest voorkomende vormen van identiteitsfraude en ontwikkelt oplossingen voor het bedrijfsleven.

Onderschat

Het plegen van identiteitsfraude is in veel gevallen eenvoudig en wordt nogal eens onderschat. Het "stelen" van een identiteit kan al met eenvoudige gegevens als naam, adres, woonplaats en de geboortedatum. Met het openbaar maken van onze privé gegevens via Hyves, LinkedIn, Google en de vele andere mogelijkheden die er zijn én onze behoefte om steeds vaker via de elektronische snelweg te communiceren met vrienden en bekenden, wordt het steeds eenvoudiger om de gegevens van anderen te gebruiken voor frauduleuze handelingen.

Vuilniszak

De tips zijn een eerste aanzet om consumenten bewuster te maken van de risico's die zij lopen wanneer te nonchalant met persoonlijke gegevens wordt omgegaan. Een vuilniszak bevat, zonder dat we het ons bewust zijn, een schat aan informatie over de eigenaar. Pinbonnen, post, een kladje met telefoonnummers en geboortedata; alles gaat zo de vuilniszak in.

Schade

Voor consumenten die de dupe zijn van identiteitsfraude kan de schade enorm oplopen. Niet alleen financieel maar ook emotioneel kan dit voor grote problemen zorgen. En al lijkt het een open deur, ook voor identiteitsfraude geldt: voorkomen is beter dan genezen! Om identiteitsfraude te voorkomen werkt Experian in Nederland samen met partners als www.stop-identiteitsfraude.com.

Over Experian

Experian is wereldwijd marktleider op het gebied van analyses en informatievoorziening aan organisaties en consumenten. Experian helpt hen bij het beheersen van (fraude-)risico's en bij het nemen van goed afgewogen commerciële en financiële beslissingen.

Experian levert informatie, analyses, besluitvormingsproducten en processing services. Met uitgebreide kennis van consumenten, markten en economieën staat zij organisaties bij in het vinden, ontwikkelen en beheren van winstgevende klantenrelaties. Daarnaast levert Experian essentiële informatie aan consumenten waarmee zij beheerst en in vertrouwen beslissingen kunnen nemen op het gebied van financiën en aankopen.

Experian Group Limited staat genoteerd aan de London Stock Exchange (EXPN) en is opgenomen in de FTSE 100 index. Het hoofdkantoor is gevestigd in Dublin, Ierland. De operationele hoofdkantoren bevinden zich in Costa Mesa, Californië, en Nottingham, UK. Experian heeft wereldwijd circa 15.500 werknemers in 36 landen en ondersteunt klanten in meer dan 65 landen. De jaarlijkse omzet bedraagt ruim EUR 2,8 miljard ($ 3.8 miljard / (tt) 1.9 miljard).





http://www.stop-identiteitsfraude.com