Ingezonden persbericht


-Persbericht-

Zwarte Cross 2008: Gratis entree voor allochtonen en autochtonen

Op vrijdagavond 25 juli is het voor iedereen mogelijk om gratis naar binnen te kunnen op het Zwarte Cross Festival in Lichtenvoorde. In april maakte de organisatie van het evenement, De Feestfabriek Alles Komt Goed BV (de evenemententak van de Achterhoekse rockband Jovink en de Voederbietels), bekend dat allochtonen gratis entree zouden krijgen op de Zwarte Cross. Een ludieke actie bedoeld als positieve reactie op de dreigende stigmatisering van het integratiedebat onder het motto: 'Was heel Nederland maar zo gezellig!' De reacties waren overweldigend en de organisatie heeft besloten om de actie een vervolg te geven. Gratis entree op vrijdag 25 juli

De actie om allochtonen op vertoon van een buitenlands paspoort zaterdag 26 juli gratis entree te verschaffen deed flink wat stof opwaaien. De reacties van zowel pers als publiek waren overweldigend en de Feestfabriek heeft vele complimenten ontvangen voor de ludieke, positieve en moedige wijze waarop zij zich heeft gemengd in het debat over immigratie en integratie. Op de actie werd ook zeer negatief gereageerd. Wellicht typerend voor het huidige klimaat voelden een aantal mensen zich benadeeld en gediscrimineerd. Uit een onverwachte hoek waren er juridische kanttekeningen van de vereniging Art. 1 en de Commissie Gelijke Behandeling bij de actie en dat verbaasde de organisatie van de Zwarte Cross zeer. Ieder jaar mogen kinderen van onder de 1,40m al gratis naar binnen. Vorig jaar was het mogelijk voor de seizoenskaarthouders van voetbalclub De Graafschap om zonder entree op de Zwarte Cross naar binnen te komen en twee jaar geleden hadden de inwoners van de gemeente Oost-Gelre hetzelfde privilege, dus de organisatie van de Zwarte Cross vindt het onzin dat autochtonen, net als mensen boven de 1.40m, gediscrimineerd zouden worden. Daar gaat volgens de organisatie de discussie ook helemaal niet over. Ondanks deze argumenten vond een tiental mensen het onvermijdelijk om een klacht in te dienen bij bovengenoemde instanties. Ongeacht de uitkomst van een eventuele gerechtelijke uitspraak laat volgens de Feestfabriek Alles Komt Goed BV deze negatieve teneur Nederland op haar smalst zien. De Feestfabriek kan zich na het lezen van de e-mails van de klagers ook niet van de indruk ontrekken dat het hoofdzakelijk gaat om een groepje behoorlijk rechts georiënteerde lieden die de actie gebruiken om hun onvrede over bepaalde maatschappelijke ontwikkelingen een podium te geven. Dit is absoluut niet de insteek van de actie en daarom is er besloten om deze eventuele negatieve spiraal al in het beginstadium om te buigen. De Feestfabriek weet het goed gemaakt en geeft graag het positieve voorbeeld aan mensen om samen plezier te maken en feest te vieren onderscheid te maken in afkomst, ras of wat dan ook, dus:

Op vrijdag 25 juli mag vanaf 18.00 IEDEREEN gratis naar binnen op de Zwarte Cross !!! De feestfabriek stelt hiermee 35.000 kaarten à ¤15,00 beschikbaar om met z'n allen een geweldig verrbroederingsfeest te vieren.

Vrijdag i.p.v. zaterdag
De Feestfabriek heeft besloten om iedereen op vrijdag i.p.v. zaterdag gratis entree te verschaffen, omdat er reeds enkele kaartenacties zijn gestart om kaarten te winnen voor de zaterdag (o.a. i.s.m Grolsch en Pepsi). Het vasthouden van de zaterdag als gratis dag zou wellicht kunnen leiden tot discriminatie van liefhebbers van andere bier- en colamerken en de Feestfabriek Alles Komt Goed BV wil te allen tijde discriminatie van wie dan ook voorkomen. Een andere reden is de capaciteit van het festivalterrein. Op vrijdag is het mogelijk om meer bezoekers te verwelkomen, omdat deze dag over het algemeen rustiger is dan de zaterdag en zondag, die vaak volledig uitverkocht zijn. Dit biedt de gelegenheid om meer mensen gratis binnen te laten en te laten zien hoe je samen een prachtig feest kunt vieren.

Geld terug!!!
Bezoekers die al een dagkaart voor de vrijdag in de voorverkoop hebben gekocht krijgen het door hen overgemaakte geld binnenkort teruggestort door de Feestfabriek Alles Komt Goed BV.

En wat is er allemaal te doen?!
Muziek, stunts, theater, humor en als vanouds veel ander spektakel! Op 12 verschillende podia spelen meer dan 100 (!) bands. En net als de entree zijn parkeren en toiletten gratis. Zo kan het ook. Op vrijdagavond spelen onder andere de volgende acts: Legendary Shack Shakers (USA), Saxon (UK), Jovink, Fragment (UK), Jaded Sun (IER), Infa, Action in DC, Undercoversessies op het fijnproeverspodium, Tuff Lion (USA), Ras Iba (USA), e.v.a.

Zwarte Cross Festival; 25, 26 en 27 juli
Festivalterrein de Schans, Lichtenvoorde
www.zwartecross.nl

Noot voor redacties:



Ingezonden persbericht