Leuke files rondom Helden-Panningen


Op vrijdag 25 juli begint de aanvoer van +/-2000 oldtimer tractoren en zo'n 400 stationaire motoren allemaal van voor 1965

HELDEN PANNINGEN, 20080723 -- Het wordt druk op de wegen rond Helden-Panningen. Op vrijdag 25 juli begint de aanvoer van +/-2000 oldtimer tractoren en zo'n 400 stationaire motoren allemaal van voor 1965, het meeste materiaal zal rijdend binnenkomen andere zullen op diepladers en aanhangers gebracht worden. Dat alleen is al een spektakel om te zien. Men is al de hele week druk doende om de terreinen rondom het evenemententerrein "de Vosberg" in orde te maken voor de ontvangst

Het begon 29 jaar geleden op de Rips met wat liefhebbers uit de buurt die samen hun hobby "het oude ijzer" wilden uitoefenen en is nu erg uit de kluiten gewassen. De +/- 5000 leden van de HMT proberen in hun vrije tijd oude tractoren, motoren en machines weer terug te brengen in hun oude staat. Soms duurt dit weken, soms maanden en in enkele gevallen zelfs jaren. Na al deze moeite volgt de beloning door hun pronkstuk te tonen aan het grote publiek op het Internationaal Historisch Festival. Er worden machines tentoongesteld en gedemonstreerd waarvan als jongste de stukken van 1965 zijn het oudste materiaal dateert uit 1880.
Er zijn soms hele rituelen nodig om de motoren en tractoren te starten bijvoorbeeld: de gloeikoppen deze moeten eerst warm gestookt worden met een brander als ze dan op temperatuur zijn en alle kraantjes en hendeltjes in de goede stand gebracht zijn, wordt er door aan het aanwerpwiel te draaien de motor op gang gezet. De stoomtractoren en walsen worden door middel van het stoken van hout en kolen onder druk gezet ook een hele klus. Als je een dergelijke machine wilde gebruiken moest je dat wel al enkele uren van tevoren plannen niets voor deze jachtige tijd dus maar heel leuk om het n weer eens terug te zien.
Ook is er onze welbekende dors-straat hier wordt in alle facetten getoond hoe men vroeger dorste dit is leuk voor de ouderen onder ons die weten nog hoe hard werken dit was met de vlegel of later boven op de dorskast. Maar het is ook heel interessant voor de jeugd die kunnen dan zien hoeveel moeite het kostte om van een graankorrel van het land het meel voor hun brood te verkrijgen.
Voor de hobbyisten zelf is het een waar Mekka om de lang gezochte onderdelen te vinden er zullen er+/- zo'n 200 markt kramen aanwezig zijn. Waar hopelijk net dat ene specifieke onderdeel of schroefje nog te vinden zal zijn. Want het vinden van de juiste onderdelen is bij deze hobby ook een enorme klus, vindt je van auto's nog wel eens iets terug, maar in de landbouw werd vroeger alles hergebruikt en hergebruikt totdat het rijp was voor het oude ijzer. Dit jaar hebben we speciaal in de kijker het merk John Deere we proberen om hiervan zoveel mogelijke types tractoren te laten zien. En op het podium zal er een John Deere D prijken.
Wegens succes van verleden jaar zullen ook de eenassige tractoren een speciale ring hebben.
Ook wordt er een trekkertrek georganiseerd voor de oude trekkers. Daarbij wordt geprobeerd zover mogelijk te rijden met een steeds zwaarder wordende last dit vergt veel van de trekkers en berijder maar is een waar genot om te bekijken. De moderne trekkers doen dit vaak met de voorste wielen in de lucht.
Web-site: www.hmtklep.nl





HMT Historische Motoren en tractoren vereniging