Ingezonden persbericht


Persbericht

Zwarte Cross Festival gaat voor de honderd!

Met meer dan 100 bands op 12 podia, meer dan 100 internationale stuntmannen, 100 verschillende theaterartiesten per dag en bijna 1.000 deelnemers aan de Zwarte Cross hoopt de organisatie komende weekend meer dan 100.000 bezoekers te trekken en te vermaken. Het Zwarte Cross Festival vindt plaats op 25, 26 en 27 juli in het Achterhoekse Lichtenvoorde en wordt georganiseerd door de evenemententak van de rockband Jovink & the Voederbietels: Feestfabriek Alles Komt Goed BV. Vorig jaar trok het festijn 93.000 bezoekers.

100 bands
De formule om meer muziek te betrekken bij de Zwarte Cross is de organisatie goed bevallen. De bandleden zijn zelf grote muziekliefhebbers en zouden bezoekers graag met meer live muziek in aanraking brengen. Daarnaast vinden ze dat de geboekte bands het verdienen om voor een groot publiek op te treden. De bands zijn (nog) niet allemaal bekend, maar bekendheid is niet het criterium. De bands moeten goed zijn en er live echt voor gaan! Daarom veel bands met een gemiddelde leeftijd van ver onder de 20. O.a.: Freaky Age (B), Tommycats (NL), All Missing Peaces (NL) en Infa (NL). Ook bekende bands met een goede live reputatie: Leaf (NL), Presidents of the USA (USA), Eric Sardinas (USA), Legandary Shack Shakers (USA), Van Velzen, Moke, Dennis, Normaal en Beef (NL), Saxon (UK) en Uriah Heep (UK), e.v.a. Gastheren, de Jovinks, spelen zelf ook in vijf verschillende bezettingen op het festival. In 1997 begon de Zwarte Cross met een paar honderd bezoekers en één podium. Elk jaar is er een nieuw podium bijgekomen en de bestaande podia zijn gebleven. Dit jaar dus in totaal 12 (!) podia met als nieuw podium het Aardschok Podium waar de nationale en internationale metaltop flink van leer zal trekken. Naast deze 12 speelplekken zijn er ook nog podia met DJ's, zangers, theaterartiesten en 3 omroeppodia.

100 stuntmannen
De organisatie is een groot voorstander van stunts. Van zeer spectaculair tot zeer bizar en humoristisch. Vorig jaar 35 stuntmannen met o.a. een man met een straalmotor op zijn rug, fierljeppers en basejumpers. Dit jaar komen er meer dan 100 professionele stuntmannen! O.a. een Amerikaanse levende kanonskogel met sprong van meer dan 30 meter hoog, een Belgisch motorcross feestyleteam met backflips en een spectaculaire vuurwerkshow, de Tronada (S), een Frans stuntteam met motoren in de Globe of Death, de wereldkampioen BMX trial (B), het Nederlands ex-Olympisch trampolineteam en de hoogste bungeejump ooit ter wereld! Een andere stunt is dat alle bezoekers op vrijdag gratis entree hebben. Zowel autochtoon als allochtoon.

100 theaterartiesten per dag
Vorig jaar was de theaterweide een primeur en meteen een succes. Die is dus gebleven. Vorig jaar twee podia, dit jaar vier. De theateracts worden gekenmerkt door kleinschaligheid. Straattheater in een cirkel (d.w.z. gewoon tussen de bezoekers), stand up comedy, cabaret, hypnoseshows , de Zwarte Cross columnist André Manuel in de theatertent, muziek en gesproken woord in de Theatertipi voor maximaal 25 bezoekers, fysiek cabaret, visueel theater aangevuld met spitsvondige humor en veel maatwerk: lachcursus, de mini Zwarte Cross, familie Nijman's massage salon en de levende bingo met Tante Rikie.

100 deelnemers x 10
Het programma op de baan is een evenement op zich. Tien verschillende klassen met in totaal meer dan 1.000 deelnemers zullen de elementen van het crosscircuit de Schans trachten te trotseren. Dit lijkt in geen enkel geval op een gewone motorcross. De deelnemers zijn verkleed, rijden op totaal bizarre voertuigen en worden geflankeerd door stunts, aangemoedigd en toegelachen door tienduizenden bezoekers en van uniek commentaar voorzien door de tien Zwarte Cross omroepers op drie omroeppodia. Kolderiek entertainment wordt afgewisseld met topsport. In de superklasse strijden 35 professionals om de felbegeerde gouden helm en een prijzenpot.

Het Zwarte Cross Festival is, ondanks alle geruchten, nog niet uitverkocht. Voor alle dagen en de camping zijn nog kaarten beschikbaar.

Prijzen
Op vrijdag 25 juli is de entree voor het Zwarte Cross Festival gratis. Een dagkaart voor zaterdag 26 juli of zondag 27 juli kost slechts ¤17,50. Parkeren en gebruik van toilettten is ook gratis. De organisatie kiest er bewust voor om de prijzen laag te houden om zo te bewijzen dat een festival niet duur hoeft te zijn.

Lachen en op de hoogte blijven door informatie vers van de pers en uit de eerste hand? Word lid van de Zwarte Cross Nieuwsbrief! Aanmelden kan via www.zwartecross.nl

Zwarte Cross Festival; 25, 26 en 27 juli
Festivalterrein de Schans, Lichtenvoorde
www.zwartecross.nl


- Einde persbericht -