De Nederlandse Bank


Toename bedrijfskredieten ondanks financiële onrust

Nieuwsbericht

Datum 25 juli 2008

In juni steeg de kredietverlening aan het bedrijfsleven verder (+19,5% jaargroei), zo blijkt uit de jongste cijfers van de Nederlandsche Bank. De kredietcrisis en het gedaalde producentenvertrouwen hebben hier weinig aantoonbare invloed op gehad. Wel trad een verschuiving op naar kredieten met een kortere looptijd.

Toename bedrijfskredieten ondanks financiële onrust

Het Nederlandse bankwezen heeft sinds het ontstaan van de kredietcrisis te kampen gehad met afwaarderingen op kredieten. De bedrijfskredietverlening blijft echter groeien. In het tweede kwartaal steeg deze wederom, met EUR 15,2 miljard tot EUR 291 miljard. 60% van de in juni verstrekte kredieten heeft een looptijd korter dan één jaar. De markt voor bedrijfskredieten met een looptijd van 1 tot 5 jaar is goed voor bijna 40% van de toename, terwijl de groei van de bedrijfskredieten met een looptijd langer dan 5 jaar vrijwel nihil is. De geringe toename van leningen met een looptijd langer dan 5 jaar is deels ingegeven doordat banken hun criteria voor goedkeuring van voornamelijk lange leningen hebben aangescherpt. Dit blijkt uit de meest recente Bank Lending Survey van de Nederlandsche Bank (Eurosysteem, juli 2008). Daarnaast kunnen ook renteverwachtingen bij ondernemingen een rol spelen.

Het consumptief krediet is in het laatste kwartaal gestegen met EUR 86 miljoen, in tegenstelling tot een daling van nagenoeg EUR 0,5 miljard in het eerste kwartaal. De groei op jaarbasis van het consumptieve krediet is nog altijd negatief (-4,6% in juni).
---