Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht/ Nederlandse Hartstichting

Persbericht

25 juli 2008

Nieuwe biomarkers ontdekt voor gescheurde plaques in slagaderen

Vroegtijdig signaleren hartinfarct stapje dichterbij

Onderzoekers van het Cardiovasculair Research Institute Maastricht (CARIM) hebben twee biomarkers ontdekt die een belangrijke rol kunnen spelen bij het vroegtijdig opsporen van gescheurde plaques in slagaderen; het mechanisme dat voorafgaat aan de meeste van de hart- of herseninfarcten. Hierover publiceren ze deze maand een artikel in The Journal of Clinical Investigation. Op dit moment is een hartinfarct nog moeilijk vast te stellen in de eerste uren nadat het is opgetreden. Vrijwel alle onderzochte patiënten met een acuut hartinfarct reageerden meteen bij aankomst echter positief op deze nieuwe biomarkers.

Het onderzoek is mede gefinancierd door de Nederlandse Hartstichting. CARIM gaat met behulp van een subsidie van ZonMW de komende drie jaar een doelmatigheidsstudie naar de twee biomarkers verrichten. Het Amerikaanse BG Medicine zal de commerciële toepassing van de test alvast ontwikkelen. Dit bedrijf heeft hiertoe een exclusieve licentieovereenkomst gesloten met ACS BioMarker BV, een spin-off van de Universiteit Maastricht.

Atherosclerose, ofwel aderverkalking, staat voor de vorming van plaque in de slagaderen en deze plaques kunnen de doorsnede van een vat flink vernauwen. Dit levert meestal nog geen problemen op zolang er voldoende bloed door het vat kan stromen. Plaques kunnen echter openscheuren en zodra de inhoud van de plaque in aanraking komt met bloed, vormt zich een stolsel dat een acute vaatafsluiting kan veroorzaken. Gescheurde plaques blijken de belangrijkste veroorzaker van het hersen- en hartinfarct.

Biomarkers zijn stofjes die van nature in ons lichaam aanwezig zijn en die in verband gebracht kunnen worden met een bepaald ziektebeeld. CARIM ontdekte onlangs dat de aanwezigheid van antistoffen tegen de eiwitten E1 en E12 in ons bloed verband houdt met de aanwezigheid van gescheurde plaques in onze slagaderen. 76% van de patiënten met een gescheurde plaque in de halsslagader, aorta of grote beenslagader en 93% van de patiënten met een acuut hartinfarct reageerden positief op de meting, terwijl patiënten zonder gescheurde plaques allemaal negatief reageerden.

Op deze ontdekking verkreeg ACS BioMarker BV, een spin-off van de Universiteit Maastricht, het patent. Dit patent is nu in licentie gegeven aan BG Medicine, een Amerikaans bedrijf dat zich bezighoudt met de ontdekking, ontwikkeling en vercommercialisering van nieuwe diagnostische methodes. BG Medicine gaat een gebruiksvriendelijke variant ontwikkelen van de nu nog ingewikkelde laboratoriumtest om antistoffen tegen E1 en E12 aan te tonen. Deze kan dan bijvoorbeeld door ambulancemedewerkers of op EHBO s gebruikt worden om snel vast te stellen of een patiënt met pijn op de borst inderdaad gescheurde plaques en dus een hartinfarct heeft of niet. Hoe eerder dat ontdekt wordt, hoe beter voor het herstel van de patiënt, én het spaart ziekenhuisopnames van mensen die niets blijken te mankeren , aldus prof. dr. Mat Daemen, wetenschappelijk directeur van CARIM.

CARIM voert de komende drie jaar een doelmatigheidsstudie uit naar de twee ontdekte biomarkers. Deze verdere onderzoeken moeten de diagnostische en voorspellende waarde van de biomarkers onderbouwen , aldus Mat Daemen.

Het volledige artikel (Cleutjens K. et al. 2008 Non-invasive diagnosis of ruptured peripheral atherosclerotic atherosclerotic lesions and myocardial infarction by antibody profiling. J. Clin. Invest. 118 kan gedownload worden van http://content.jci.org/articles/view/32767 .

Noot voor de pers:

Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij prof. dr. Mat Daemen, tel. 043 3874634, e-mail mat.daemen@path.unimaas.nl

De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/

Zie ook het Research Magazine voor meer interessant onderzoek aan de UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine

Leading in Learning

Based in Europe, focused on the world. Maastricht University is a stimulating environment. Where research and teaching are complementary. Where innovation is our focus. Where talent can flourish. A truly student oriented research university.