Universiteit Maastricht

Persberichten 2008

25 juli 2008
Onderzoekers UM en VS geven met WikiPathways biologen meer macht Nieuw wetenschappelijk concept gepubliceerd in PLoS Biology

Voor de wetenschap is het haast onmogelijk geworden om de exponentiële groei van kennis en informatie in de biologie bij te houden. Om alle verzamelde data toegankelijk, actueel en beheersbaar te maken zal de wijze waarop informatie wordt beheerd en uitgewisseld volledig op zijn kop moeten. Onderzoekers van de Universiteit Maastricht en de University of California San Fransisco hebben daarvoor WikiPathways ontwikkeld; een biologische databank die door alle gebruikers wordt beheerd èn becommentarieerd, net als de wereldwijd bekende Wikipedia encyclopedie. Gisteren verscheen hun publicatie `WikiPathways: Pathway editing for the people' in PLoS Biology, waarin de auteurs hun inspanningen beschrijven.

Cellulaire processen en met name de rol van individuele genen en eiwitten in die processen worden in de biologie omschreven in `pathways'. Deze pathways geven inzicht op celniveau in de mechanismen van gezonde en zieke organismen. Een pathway is samengesteld uit een enorme hoeveelheid interacties, reacties en regelmechanismen. De informatie die nodig is om zo'n pathway te construeren wordt verzameld uit verschillende bronnen (publicaties en databanken). De kennis over deze processen wordt stukje bij beetje opgebouwd door vele onderzoekers en over een lange periode. De enorme taak om al die informatie bij elkaar te brengen wordt veel makkelijker als de gezamenlijke expertise van alle wetenschappers wordt ingezet. De beschikbaarheid van zulke biologische pathways maakt het bovendien mogelijk om de nieuwe kennis die het moderne genomics onderzoek genereert beter te begrijpen: de data worden met speciaal ontwikkelde software op pathways uit WikiPathways geprojecteerd en automatisch geanalyseerd.

Met WikiPathways wordt die informatie verzameld en bewerkt, met een extra tool om de pathways grafisch in kaart te brengen. Niet alleen de toegankelijkheid, maar ook de kwaliteit van de kennis wordt hierdoor verbeterd, omdat in een Wiki-model de verzamelde informatie continu wordt becommentarieerd door vakgenoten. Zoals ook Wikipedia de manier van denken over toegang, verzameling en beheer van informatie heeft veranderd, zal door WikiPathways ook de biologische wetenschap ingrijpend veranderen, zo beweren de auteurs.

Noot voor de pers:
Volledige titel van de publicatie (voor citatie): Pico AR, Kelder T, van Iersel MP, Hanspers K, Conklin BR, Evelo C (2008) WikiPathways: Pathway editing for the people. PLoS Biol 6(7): e184.doi:10.1371/journal.pbio.0060184.
Link naar de publicatie:
http://biology.plosjournals.org/perlserv/?request=get-document&doi=10. 1371/journal.pbio.0060184
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij Chris Evelo van het departement Bioinformatica Universiteit Maastricht, tel. 043 388 1231, e-mail chris.evelo@bigcat.unimaas.nl De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992.