Openbaar Ministerie

Gevangenhouding bevolen van drie jongens uit Zwijndrecht wegens o.a. berovingen en diefstallen

Dordrecht, 25 juli 2008

De raadkamer van de Dordtse rechtbank heeft op 9 en 23 juli de gevangenhouding bevolen van drie jongens uit Zwijndrecht van 15, 15 en 16 jaar.

Twee van de drie jongens worden ervan verdacht in de periode van september 2007 tot 24 juni 2008 bejaarde vrouwen van hun tassen te hebben beroofd. Deze berovingen leidden in Zwijndrecht tot grote onrust.

Politie Zuid-Holland Zuid startte op 7 juni 2008 een onderzoek, nadat twee jongens van 14 en 15 jaar uit Zwijndrecht in hun woonplaats door twee jongens van hun kleding en een fiets werden beroofd. Uit dit onderzoek kwamen de namen van twee verdachten naar voren. Gaandeweg het onderzoek werd duidelijk dat zij ook in verband gebracht konden worden met eerder gepleegde berovingen in Zwijndrecht, alsmede andere strafbare feiten.

Deze andere strabare feiten bestaan uit diefstallen waarbij de jongens zich met een smoes bij (met name oudere) slachtoffers binnen praatten, gevallen van openlijk geweld en gevallen waarbij andere jongens door de verdachten gedwongen werden diefstallen te plegen. De derde jongen wordt verdacht van een aantal van de bovengenoemde feiten.

In totaal is een twintigtal aangiftes binnengekomen bij Politie Zuid-Holland Zuid die in dit onderzoek kunnen worden betrokken.

Het onderzoek wordt voortgezet.