RET

Centrale Raad van Beroep doet uitspraak

RET IN GELIJK GESTELD BIJ STRAFONTSLAG NACHTNETCHAUFFEURS

Vrijdag 25 juli

In 2005 heeft de RET 20 nachtnetchauffeurs ontslagen omdat zij geld van klanten ontvingen zonder daarvoor vervoerbewijzen te verstrekken. De RET liep hierdoor inkomsten mis. RET huurde ter bewijsvoering een detectivebureau in en paste geheim cameratoezicht toe.

12 Chauffeurs hebben dit ontslag aangevochten. In een eerdere uitspraak van de Rechtbank Rotterdam werd beslist dat de betreffende chauffeurs ten onrechte waren ontslagen. De RET moest de chauffeurs vervolgens alsnog met terugwerkende kracht salaris blijven doorbetalen. Deze uitspraak was vooral gebaseerd op het feit dat RET volgens de rechtbank geen geheim cameratoezicht had mogen gebruiken. RET is tegen deze uitspraak in hoger beroep gegaan.

Heden is de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep - het hoogste college in Nederland - voor 9 gevallen bekend gemaakt. De Centrale Raad heeft de RET alsnog op alle punten in het gelijk gesteld. 2 gelijksoortige zaken zijn nog in behandeling bij de Centrale Raad. De uitspraak hiervan volgt later omdat deze zaken om administratieve redenen ook later aanhangig zijn gemaakt.

De nieuwe jurisprudentie in deze uitspraak is dat het voor het opsporen van de door de nachtbuschauffeurs vermoedelijk begane strafbare feiten noodzakelijk was om een middel als geheim cameratoezicht in te zetten. Ook geeft de Centrale Raad expliciet aan dat daarnaast inzet van een detectivebureau om werknemers te observeren is toegestaan.

Tevens geeft de uitspraak aan dat al sprake is van zeer ernstig plichtsverzuim als op deze wijze slechts 1 of 2 gevallen bewezen worden. Gelet op de ernst van dergelijk plichtsverzuim acht de Centrale Raad disciplinair ontslag niet onevenredig. De uitspraak betekent dat de ontslagbesluiten uit 2005 alsnog geldig zijn.

Directeur Pedro Peters van de RET over deze uitspraak.

"Ik ben zeer tevreden dat we alsnog gelijk krijgen met onze aanpak. De helderheid in deze uitspraak is groot. De Centrale Raad geeft concreet aan dat RET de medewerkers volledig moet kunnen vertrouwen en wat de verantwoordelijkheid van, in dit geval, de buschauffeur is. Als dit vertrouwen geschaad wordt, mag de RET bij serieuze verdenking een detectivebureau inhuren en geheim cameratoezicht toepassen. Een doorbraak. Concreet bewijs van slechts 1 of 2 voorvallen is volgens de uitspraak al voldoende."

"Met deze uitspraak blijft het strafontslag van deze mensen dus in stand. Het onverschuldigd vanaf de ontslagdatum in maart 2005 doorbetaalde salaris zal volledig worden teruggevorderd."


---