Persberichten Lekstroom, 11.40 uur

Utrecht, 25-07-2008

Man aangehouden voor gewapende overval

LOPIK De politie heeft een 24-jarige man uit Utrecht aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een gewapende overval.

De overval vond plaats op vrijdag 14 januari 2005 op de twee bewoners van een woning aan de Dorpsstraat. Drie gemaskerde mannen die met messen waren bewapend, drongen omstreeks 20.40 uur de woning binnen. De drie waren behoorlijk gewelddadig en de mannelijke bewoner raakte licht gewond door rake klappen. De drie wisten onder bedreiging van de messen geld buit te maken en gingen er vandoor.

De 24-jarige Utrechter kwam in beeld toen hij eerder dit jaar op heterdaad werd aangehouden bij een woninginbraak in Houten. In het belang van het onderzoek, dat zich ook richt op de opsporing van de twee andere overvallers, worden geen nadere mededelingen gedaan over de feiten of omstandigheden die leidde tot de verdenking van de Utrechter. De verdachte is woensdag 23 juli voorgeleid bij de officier van justitie en op last van de rechter-commissaris in bewaring gesteld. Het onderzoek wordt voortgezet.

Te veel op

NIEUWEGEIN In de nacht van donderdag 24 op vrijdag 25 juli had een automobilist beduidend te veel gedronken.

Rond 01.15 uur werd een 24-jarige automobilist uit Nieuwegein op de A.C. Verhoefweg gecontroleerd. Hij bleek te diep in het glaasje te hebben gekeken en werd aangehouden. Bij de ademanalyse in het politiebureau blies hij 630 ug/l, bijna drie keer het wettelijke maximum van 220 ug/l. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs is ingevorderd.

Vrouw slachtoffer van carjacking

IJSSELSTEIN Op donderdagavond 24 juli werd een vrouw van haar auto beroofd.

Rond 21.40 uur reed een 31-jarige vrouw uit Nieuwegein over de Weg der Verenigde Naties. Zij zag dat een bijrijder van een auto heftige gebaren naar haar maakte dat zij moest stoppen. Zij stopte daarop bij een parkeerplek met een stadsplattegrond van IJsselstein. Direct sprongen drie mannen uit de andere auto. Zij dwongen de vrouw uit haar auto te stappen, waarna zij er met haar en hun eigen auto vandoor gingen.

De gestolen auto is een witte Audi Quatro Coupé voorzien van het kenteken XJ-FR-28.

De verdachten waren twee blanke mannen van 20-25 jaar en 30-35 jaar en een lichtgetinte man van 30-35 jaar. Zij reden in een groene Volkswagen Passat, waarbij zeer opvallend was dat er een grote barst in de voorruit zat.

Aan getuigen van de beroving of mensen die de gestolen Audi na donderdagmiddag hebben gezien of de Volkswagen Passat (met grote barst in voorruit) menen te (her-)kennen, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district lekstroom op telefoonnummer 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000.

Fietsendieven met moedersleutel

HOUTEN Twee jongens werden op donderdagavond 24 juli aangehouden toen zij een fiets probeerden te stelen.

Rond 19.05 uur zagen agenten dat terwijl één jongen op het Onderdoor op de uitkijk stond, zijn maatje probeerde het slot van een fiets te openen. De agenten liepen naar de beide jongens toe en zagen dat één van hen een moedersleutel in zijn handen had, waarmee hij probeerde het fietsslot te openen. Daarop werden de beide verdachten, 15 en 16 jaar oud en afkomstig uit Houten, aangehouden. De moedersleutel werd in beslag genomen.

Beide verdachten werden naar het politiebureau overgebracht. Zij zijn voor nader onderzoek ingesloten en in verzekering gesteld.

Zwaar motorongeluk

SCHALKWIJK Een motorrijder raakte op donderdagmiddag 24 juli zwaar gewond bij een aanrijding met een auto.

Rond 16.25 uur reed een 66-jarige motorrijder uit Veenendaal over de Lekdijk, komende uit de richting van het veer bij Beusichem. In een flauwe bocht raakte de Veenendaler op de weghelft voor het tegemoetkomende verkeer. Daar reed op dat moment een 36-jarige automobiliste uit Beusichem, met een frontale aanrijding tot gevolg.

De motorrijder raakte zwaar gewond, werd per ambulance naar het UMC gebracht en is daar opgenomen. De automobiliste had mogelijk letsel aan haar sleutelbeen en werd voor onderzoek per ambulance naar het Sint Antoniusziekenhuis in Nieuwegein gebracht.

Schipper vernielt hengelspullen

NIEUWEGEIN Een schipper vaarde op donderdagmiddag 24 juli kennelijk opzettelijk door meerdere hengelspullen. Hij werd aangehouden.

Rond 13.10 uur zat een 62-jarige man uit Nieuwegein aan de Handelskade te vissen. Hij zag dat een schipper aan wilde meren en riep naar hem dat hij uit moest kijken voor zijn vispullen: een fuik en hengel. De schipper trok zich daar kennelijk niets van aan en vaarde door. Daarbij raakte hij de hengel en fuik, waarna die onder het wateroppervlak verdwenen.

De politie werd gewaarschuwd en meerdere getuigen bevestigden het verhaal van de hengelaar. De fuik kon met dreggen weer boven water worden gehaald, de hengel bleef in het vissenrijk. De schipper, ook een 62-jarige Nieuwegeiner, werd aangehouden. Tegen hem is proces-verbaal voor vernieling opgemaakt. De schade voor de visser bedroeg 500 euro.

Fietsendief

HOUTEN Een jongen werd op donderdagavond 24 juli op heterdaad op fietsdiefstal betrapt.

Rond 18.00 uur zagen agenten een jongen over het Onderdoor lopen. Hij keek nadrukkelijk naar de sloten van de fietsen. Kennelijk zag hij een fiets die niet op slot stond, pakte die en reed er mee weg. De verdachte, een 15-jarige jongen uit Maarsbergen, werd direct door agenten aangehouden. Het slot van de fiets bleek te zijn geforceerd. De fiets werd in beslag genomen en de jongen werd naar het politiebureau overgebracht. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Snorfiets gestolen

NIEUWEGEIN Een jongen werd op donderdagavond 24 juli aangehouden op verdenking van diefstal van een snorfiets.

Rond 20.35 uur kreeg de politie de melding dat twee jongens erg veel belangstelling hadden voor gestalde fietsen bij de fietsenstalling aan de Schouwstede en kennelijk op het boevenpad waren. Agenten gingen ter plaatse en zagen de twee bij een snorfiets staan. Bij het zien van de politie gingen de twee er rennend vandoor. De snorfiets bleek uit de stalling te zijn gestolen.

Bij een onderzoek in de omgeving werd één van de verdachten fietsend aangetroffen. De verdachte, een 16-jarige jongen uit Nieuwegein, werd aangehouden. Het ringslot van de fiets stond open, terwijl er geen sleutel in het slot zat. Daarop werd de fiets voor nader onderzoek in beslag genomen. De tweede verdachte werd niet meer aangetroffen Zijn fiets werd in beslag genomen. De aangehouden verdachte is naar het politiebureau overgebracht en ingesloten. Het onderzoek naar hem en zijn medeverdachte wordt voortgezet.

Stijging fietsendiefstallen
REGIO UTRECHT De afgelopen twee maanden zijn in de Regio Utrecht opvallend meer fietsen gestolen dan vorig jaar. In sommige districten is sprake van een grote stijging.

Veel fietsen worden weggenomen bij openbare gelegenheden: stations, scholen en winkelcentra. De grootste stijging van fietsendiefstal is te zien in de maand juni. In 2007 waren er 833 aangiftes tegen 1310 aangiftes in 2008.

De afgelopen dagen zijn al meerdere fietsendieven cq helers aangehouden op gestolen fietsen. In de meeste gevallen ging het om fietsen waarvan de sloten waren vernield. Bij een aantal dieven werden ook lopers aangetroffen waarmee je enkele AXA-sloten kan openen. Bekend is dat een paar oudere type sloten van AXA hiervoor gevoelig voor zijn.

Tips om fietsendiefstal te voorkomen

gebruik twee type sloten: ringslot, beugelslot of kettingslot; dieven zijn vaak gespecialiseerd in één type slot

Zet de fiets ergens aan vast en haal het slot door het frame én het voorwiel

zet de fiets op een plek, waar wachtenden uitzicht op hebben, bijvoorbeeld in de buurt van een bushalte

zet de fiets in een bewaakte stalling

Tips om de politie te helpen

Koop nooit een (vermoedelijk) gestolen fiets. Dit kunt u zelf checken door op www. fietsdiefstalregister.nl het framenummer in te voeren

Mocht uw fiets zijn gestolen, doe altijd aangifte

Mocht u iets verdachts zien op plekken waar veel fietsen staan, belt u dan direct 112.

Daarnaast is het belangrijk dat u de kenmerken van uw fiets kent, zoals merk en type en noteer frame- en chipnummer. Doe aangifte bij diefstal. Om het makkelijk te maken om framenummer en merk of chipnummer te noteren en te bewaren, kan iedereen op www.fietsdiefstal.nl zijn persoonlijke fietspaspoort invullen. Op die manier zijn die gegevens altijd bij de hand om aangifte te doen na diefstal. Aangifte kan via internet (www.politie.nl/utrecht).