Rijksdienst voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten


CDA investeert 50 miljoen euro in monumenten

25 juli 2008
Het kabinet heeft door een meevaller 150 miljoen euro extra te besteden. De drie coalitiepartijen mochten elk bestedingsplannen ter waarde van 50 miljoen euro bij minister Bos van Financiën indienen. De PvdA koos ervoor de miljoenen uit te geven aan armoedebestrijding en de ChristenUnie aan de opvang van onder andere tienermoeders. Het CDA gaf het geld een geheel andere bestemming, namelijk cultureel en industrieel erfgoed.

Dat is uiteraard goed nieuws. Volgens het persbericht van het CDA van 4 juli kunnen veel monumenten met een eenmalige injectie nog voor de invoering van de nieuwe subsidieregeling een opknapbeurt krijgen. Verder verval kan zo worden voorkomen. Het betreft restauraties waar vrijwilligers vaak al jaren actief bij betrokken zijn. Bovendien betekent dit geld extra werk voor de vakmensen die gespecialiseerd zijn in restauraties. Deze impuls zal ook uitstralen naar de leefbaarheid van binnensteden, aldus het persbericht.

Het geld wordt nog dit jaar besteed aan 23 monumenten, waaronder de vestingwerken in Hellevoetsluis, de Hervormde Kerk in Groede, de Philips-gebouwen in Eindhoven, de kathedraal Sint Bavo in Haarlem, het Museumpark Orientalis in Heilig Landstichting, de Nieuwe Toren in Kampen en de waterkrachtcentrale ECI in Roermond. Meer dan de helft van de gehonoreerde bouwwerken betreft religieus erfgoed. De volledige lijst is te lezen op www.cda.nl onder Nieuws. Overigens komt de lijst volledig voor de verantwoordelijkheid van het CDA.

Nu is het de taak van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten scenario's te ontwikkelen voor een weloverwogen besteding van de gelden. Daarna is het aan minister Plasterk hierover een besluit te nemen.