Rijksdienst voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten


Verschenen: RAM 145: `De IJssel in het Midden'

25 juli 2008
Onlangs is RAM 145 gepubliceerd met als titel `De IJssel in het Midden, een evaluatie van een ontwerpgerichte inventarisatiemethode van cultuurhistorische elementen in het Midden IJsselgebied .

De rapportage, geschreven door Loes Janssen en Alette van den Haselkamp, is een uitwerking van de eerder ontworpen methodiek van het tijd/ruimte diagram zoals beschreven in de masterthesis `Cultuurhistorie gevangen in tijd en ruimte' (Janssen, 2006). Het tijd/ruimte diagram maakt het mogelijk om het cultuurhistorische landschap als integraal geheel te inventariseren en te presenteren aan ontwerpers.

De ontstaansgeschiedenis van het cultuurlandschap wordt in het diagram visueel gepresenteerd in cultuurhistorische elementen en de processen tussen deze elementen. Hiermee is de methodiek uitermate geschikt voor landschappelijk inpassen van ruimtelijke ingrepen in het landschap, zoals de ingrepen in het kader van het Rijksprogramma Ruimte voor de Rivier, waarvoor de methodiek oorspronkelijk is ontwikkeld.

Deze publicatie is te bestellen bij: Halos Books on Archaeology, www.halos.nl