Provincie Utrecht

Zwemverbod voor zwembad De Kikker in Groenekan.

25-7-2008 -

Vanaf vandaag, 25 juli, is een zwemverbod van kracht voor zwembad de Kikker in Groenekan. In het zwemwater zijn te hoge concentraties giftige stoffen van blauwalgen gemeten. Op last van de provincie heeft de beheerder besloten het zwemmen te verbieden. Drijflagen van blauwalgen zijn te herkennen aan een blauwgroene laag. Het zwemverbod voor zwembad De Kikker blijft van kracht totdat uit testresultaten is gebleken dat de concentratie giftige stoffen weer onder de toegestane norm ligt.

Vergiftigingen door blauwalgen (ook wel cyanobacteriën genoemd) komen via de mond tot stand. Ook kan bijvoorbeeld huidirritatie optreden. Ernstige vergiftigingen doen zich bij volwassenen zelden voor. Kleine kinderen zijn kwetsbaarder, omdat zij eerder water binnenkrijgen en sneller ziek worden door vergiftigingen.

Na het zwemmen in water met blauwalgen kunnen mensen last krijgen van verschijnselen als hoofdpijn, huidirritatie, misselijkheid, diarree en koorts. Doorgaans verdwijnen deze symptomen vanzelf. Ook andere bacteriën en virussen kunnen echter bovengenoemde klachten veroorzaken. Raadpleeg daarom altijd een arts bij ernstige gezondheidsklachten na het zwemmen.

Zodra de drijflagen verdwenen zijn en uit metingen blijkt dat de waterkwaliteit weer voldoende is, zal de provincie het zwemverbod opheffen. Onder invloed van de wind en temperatuur kan het aantal blauwalgen en de mate waarin zij drijflagen vormen echter zeer grillig verlopen. Let daarom zelf ook altijd goed op hoe het zwemwater er uit ziet.

Kijk voor de meest recente informatie over zwemwater op teletekst pagina 725 van de publieke omroepen. Ook kunt u contact opnemen met de zwemwatertelefoon van de provincie Utrecht, 030-2582158 of kijk op provincie-utrecht.

Meer informatie: Doron Verstraelen, telefoon 030 - 258 2158