Gemeente Enschede

Vermindering blauwalg Aquadrillevijver Enschede

Verwijdering van de drijflaag zorgt voor minder overlast

De gemeente Enschede en het Waterschap Regge en Dinkel hebben gisteren en vandaag gezamenlijk actie ondernomen om de grote concentratie van blauwalgen in de Aquadrillevijver aan de Haverkampweg in Enschede te verminderen.

De drijflaag wordt verwijderd en afgevoerd. Deze maatregel is echter niet toereikend om het probleem in het geheel te verhelpen. Het verwijderen van de drijflaag is symptoombestrijding. Zodra het watertemperatuur zakt, verminderd de kans op blauwalgenbloei.

Contact met water vermijden
Bij deze vijver zijn al eerder waarschuwingsborden geplaatst. Het betreft geen zwemvijver, maar voorzichtigheid blijft geboden. De gemeente adviseert om contact met het water te vermijden en honden niet in de vijvers te laten zwemmen of te laten drinken van het water.

Kenmerken blauwalg
Blauwalg is herkenbaar aan een drijflaag op het water, die blauw, wit, groen of geel kan zijn. Blauwalgen groeien optimaal bij een temperatuur tussen de 20 en 30°C. Zij komen tot bloei in warme zomers. Bloei van blauwalgen kan echter het hele jaar optreden. De drijflaag bestaat uit levende en afstervende algen. Als de algen afsterven, kunnen hieruit giftige stoffen vrijkomen, die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Het afsterven van de algen kan met stank gepaard gaan.

25 juli 2008