Gemeente Helden

Provinciale subsidie voor `de Dorpsdokter´ in Grashoek, Helden-Dorp en Panningen
De provincie Limburg heeft een belangrijke subsidie toegekend aan het project ´de Dorpsdokter`, een initiatief van de huisartsen van Pantaleon Medisch Centrum in Panningen en de gemeente Helden. Dit project geeft invulling aan de wens van de provincie om in alle Limburgse gemeenten de functie van Centrum voor Gezond Leven van de grond te tillen. Het project wordt vorm gegeven in samenwerking met het de verzekeraarcombinatie Univé-VGZ-IZA-TRIAS (UVIT), UVIT-Zorgkantoor en de welzijnsstichting Vorkmeer.

De functie van ´Dorpsdokter´ wordt vervuld door een speciaal opgeleide geriatrisch verpleegkundige onder supervisie en verantwoordelijkheid van de huisartsen van medisch centrum Pantaleon. De doelstelling is het bevorderen van gezond en actief ouder worden in een goede passende sociale en fysieke omgeving, een goede kwaliteit van leven dus. Hierbij staat de eigen verantwoordelijkheid voorop, mensen worden gestimuleerd om zelf initiatieven te nemen en mee daardoor hun autonomie te behouden en te verstevigen.

Per 1 januari 2009 moet ´de Dorpsdokter´ gaan starten in Grashoek, Helden-Dorp en Panningen. Na een evaluatie aan het eind van het jaar wordt bekeken hoe ´de Dorpsdokter´ bij voldoende succes ook zijn intrede kan maken in de overige acht kernen van de gemeenten Helden, Kessel, Maasbree en Meijel.

´De Dorpsdokter´ is onderdeel van het wonen-welzijn-zorg project Leven in het Dorp. Met de komst van ´de Dorpsdokter´ wordt opnieuw een belangrijke stap gezet die het mensen mogelijk maakt om langer zelfstandig deel te nemen aan het sociale en maatschappelijke leven. Ook wanneer zij meer zorgbehoevend lijken te gaan worden.

Senioren hebben aangegeven behoefte te hebben aan consultatiemogelijkheden van huisartsen, apotheken en therapeuten in de directe woonomgeving. Hierover zijn gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van de eerstelijnszorg. In de gerealiseerde nieuwe multifunctionele gemeenschapshuizen zijn de faciliteiten aanwezig om aan deze vraag tegemoet te komen. ´De Dorpsdokter´ geeft invulling aan de behoefte aan consultatiemogelijkheden in de directe woonomgeving.

Anderzijds wil de provincie Limburg een impuls geven aan de ontwikkeling van de functie van Centrum voor Gezond Leven (voorheen consultatiebureau voor ouderen) in alle Limburgse gemeenten.

In het project ´de Dorpdokter´ vallen de wensen van de senioren uit Grashoek, Helden en Panningen samen met de plannen van de provincie. Bovendien draagt ´de Dorpdokter´ bij aan een verbreding en verdieping van een centraal eenduidig WMO-loket.

Met een knipoog naar Kalypso, een nimf uit de Griekse mythologie, die Odysseus wees waar hij hout kon kappen voor het maken van een vlot en hem voedsel en drinken gaf voor zijn reis naar huis, werkt de functie van ´Dorpsdokter´ volgens het K-LIPPZO-principe. D.w.z.: Klantgerichte Laagdrempelige, Integrale en Periodieke Preventieve Zorg.

Klantgericht :

55+ers die daar behoefte aan hebben kunnen tijdens een consult van één uur een persoonlijk advies krijgen over actief ouder worden, de stappen die hij/zij kan nemen en welke hulpbronnen hij/zij daarvoor kan aanspreken.
Laagdrempelig:
Het consult vindt plaats in gemeenschapshuis de Ankerplaats Grashoek, het Multifunctioneel Centrum in Helden-Dorp en Pantaleon, medisch centrum. De moskee in Panningen zou ook een mogelijke locatie kunnen vormen. Indien gewenst kan het consult ook thuis plaats vinden. Integraal:
Bij het advies is er enerzijds aandacht voor lichamelijke, psychische en/of sociale mogelijkheden en beperkingen, anderzijds voor de hulpbronnen die de senior ter beschikking heeft. Denk hierbij aan vervoer, huisvesting, sociaal netwerk, mantelzorg, het vermogen om voor zichzelf te zorgen. Al deze aspecten worden in hun onderlinge samenhang meegenomen in het advies.
Periodiek:
De geriatrisch verpleegkundige blijft de 55+er volgen en begeleiden zodat direct ingespeeld kan worden op eventuele veranderingen in gezondheid, zelfredzaamheid of beschikbare hulpbronnen. Preventief:
Deze ondersteuning aan de voorkant stelt de senior in staat om de kwaliteit van het leven te bevorderen en om zo lang mogelijk grip en stuurkracht (regie) te houden op het eigen leven, zo lang mogelijk de autonomie te behouden, te kunnen blijven wonen in de eigen vertrouwde omgeving en ook deel te blijven nemen aan die eigen samenleving. Daarbij wordt de 55+er gemotiveerd om risico´s zelf aan te pakken en de eigen verantwoordelijkheid te blijven nemen. Zorg:
Zorg die breder is en verder reikt dan de geneeskundige zorg in conventionele zin, zorg aan de voorkant die veel duurdere zorg en bijbehorende afhankelijkheid verder de toekomst in kan schuiven.

De verpleegkundige helpt de 55+er niet af te wachten wat de toekomst hem/haar brengt maar om zelf het heft in handen te nemen, kortom: actief ouder te worden.

Op dit moment is de voorbereiding van de uitvoering van het project ´de Dorpsdokter´ in volle gang. De achterliggende organisatie wordt op poten gezet en er wordt gewerkt aan een uitgewerkt projectplan en een Plan van Aanpak.

Wethouder Rinus Janssen, huisarts Frank van Kemenade en Ron Genders, Regiocoördinator van Leven in het Dorp WWZ zijn graag bereid dit unieke project ´de Dorpsdokter´ in een persoonlijk gesprek nader toe te lichten. Voor het plannen van een afspraak kunt u contact opnemen met het bestuurssecretariaat van de gemeente Helden, tel. (077) 306 68 74, e-mail: bes@helden.nl.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Ron Genders, gemeente Helden tel. 077-306 68 41 of per mail: rge@helden.nl.

10-7-2008 12:47