VVD


vvd

25-7-2008

VVD en PvdA zeer kritisch over Fethullah Güllen

Halbe Zijlstra heeft met de PvdA kritische vragen gesteld de ministers Vogelaar en Ter Horst, over de Nurcu- en Fethullahcilar beweging.

De VVD wil een diepgaand onderzoek laten uitvoeren naar de precieze doelstellingen van deze beweging, de wijze waarop zij die doelstellingen willen bereiken, de mensen die erbij betrokken zijn en de invloed die deze beweging heeft op de integratie in Nederland. Ook is een een uitgebreide veiligheidsanalyse door de AIVD van groot belang.

Prediker Muhammed Fethullah Güllen, die een belangrijke tak van de Nurcu-beweging leidt, houdt er denkbeelden op na die moeilijk te rijmen zijn met onze Nederlandse samenleving.

Einddoel van Güllen is een islamitische staat is waarbij de islam maatgevend is en volgens de sharia wordt geleefd. Het geloof in de evolutietheorie noemt hij een gevaarlijke ziekte die de jeugd met wetenschap en vreemde ideologieën vergiftigt.

Zo is de beweging van mening dat de leden als goede islamieten in een vijandige omgeving leven en dat de vijanden van de islam geen geld aan hen mogen verdienen. Dat betekent dat alleen zaken gedaan mag worden met leden van de eigen groepering en dat zij daarom eigen banken en financiële systemen zouden moeten hebben.

Güllen wil de macht in onze samenleving overnemen door eerst de samenleving te overtuigen van het gelijk van de beweging door middel van propaganda via hun eigen media. Daarna moeten jongeren via studiehuizen en internaten zoveel mogelijk geïsoleerd worden van de bedreigende en vrije samenleving, om hen gehoorzaamheid en volgzaamheid bij te brengen en hen klaar te stomen voor een belangrijke positie in de samenleving. Vanaf daar kan het gedachtegoed van de beweging dan verder worden verspreid. Uiteindelijk moet de macht en het staatsapparaat worden overgenomen, desnoods met gebruik van wapens.

En de beweging lijkt in Nederland al te beschikken over eigen media, eigen internaten en eigen scholen die zelfs deels met overheidssubsidies bekostigd lijken te worden.
Maatschappelijke organisaties in Nederland, zoals de Stichting Islam en Dialoog, de Dialoog Academie, FEZA TV, dagblad Zaman, het Cosmicus College en ondernemersvereniging Hogiaf geven op hun websites, bijeenkomsten of via publicaties blijk geven van sympathie voor het gedachtegoed van Güllen.

VVD en PvdA willen zo spoedig mogelijk inzicht in hoeveel subsidie deze maatschappelijke organisaties en aan hen gerelateerde stichtingen zoals schoolinternaten ontvangen van Rijk en lokale overheden en het doel van verstrekking van deze subsidies.

Zijlstra en Dijsselbloem hebben de ministers daarnaast gevraagd helder aan te geven hoe deze financiering zich verhoudt tot het integratiebeleid van dit kabinet en of zij bereid zijn die subsidiëring stop te zetten.

Overigens wordt ook in het buitenland kritisch naar de beweging gekeken. Zo heeft de Amerikaanse inlichtingendienst CIA aangegeven dat de beweging van Güllen een bedrag van rond de 25 miljard US Dollar beheert en dat met dit geld onregelmatige zaken worden bekostigd.

Klik hier om de Kamervragen te lezen.