Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

Aan
de voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 25 juli 2008 - Ons kenmerk Uw kenmerk VenW/DGP-2008/5357 - Onderwerp
Standpunt kabinet ten aanzien van experimenten gratis openbaar vervoer voor 16 en 17-jarige mbo'ers.

Geachte voorzitter,

Naar aanleiding van mijn toezegging in de MIRT-behandeling d.d. 17 december 2007, zenden wij u hierbij de toegezegde informatie.

In het MIRT-debat heeft de Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat toegezegd met een brief te komen waarin nogmaals aangegeven wordt waarom de groep mbo'ers zich niet leent voor experimenten met gratis openbaar vervoer. Daarnaast is toegezegd dat Staatssecretaris Van Bijsterveldt verzocht zou worden u te informeren hoeveel 16- en 17-jarige mbo'ers 10 of meer kilometer van hun opleiding vandaan wonen en hoeveel geld het kost om deze groep gratis openbaar vervoer aan te bieden.

In het coalitieakkoord is ruimte gecreëerd om in het kader van stads- en streekvervoer te experimenteren met tariefdifferentiatie waaronder gratis openbaar vervoer (OV) voor specifieke doelgroepen. Bedoeling van de experimenten is om mensen te verleiden meer gebruik te maken van het OV. De groep 16 en 17-jarige mbo'ers reist grotendeels al met het openbaar vervoer. Een experiment met gratis OV voor deze mbo'ers levert daarom geen bijdrage aan mijn beleidsdoel.

Postadres Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 351 61 71

Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 351 78 95 bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

VenW/DGP-2008/5357

De Schoolkostenmonitor 2006-2007 (30 800 VIII, nr. 142) die in opdracht van de staatssecretaris van OCW is uitgevoerd, heeft het reisgedrag van mbo'ers die een voltijdse opleiding volgen in kaart gebracht. Er zijn geen specifieke gegevens van minderjarige mbo'ers. Het onderzoek leert dat ruim 70% van de mbo'ers met het openbaar vervoer naar de opleiding reist. Circa 33% gaat met de fiets en 20% gebruikt een auto of een brommer (de gegevens tellen op tot meer dan 100 procent, omdat mbo-ers vaak gebruik maken van diverse vormen van vervoer). Het percentage studenten dat meer dan 10 kilometer reist, is niet gemeten. Wel is bekend dat circa 17% minder reist dan 5 kilometer en dat 33% 6 tot 15 kilometer reist. Van de groep die meer reist dan 15 kilometer, reist 30% 16 ­ 30 kilometer en 20% reist meer dan 30 kilometer.

Er zijn circa 130.000 mbo'ers van 16- en 17 jaar. Eerder is door de Staatssecretaris van OCW aan de Kamer gemeld dat de kosten om deze groep van een OV-studentenkaart te voorzien naar schatting jaarlijks circa 110 miljoen bedragen. De kosten van een kortingkaart (70%) voor alle minderjarige 16-17 jarigen bedragen naar schatting circa 60 miljoen. Deze bedragen zijn tentatief en meer gerichte bedragen zouden in onderhandeling met de OV-bedrijven moeten worden vastgesteld. Het is niet mogelijk een inschatting te geven hoeveel geld ermee gemoeid zou zijn om minderjarige mbo'ers die meer dan tien kilometer reizen gratis openbaar vervoer te bieden. De kosten van de hiervoor genoemde OV ­ studentenkaart en kortingkaart vormen een indicatie. Een gerichte benadering waarbij alleen gratis OV voor de groep die meer dan 10 kilometer van hun opleiding woont is moeilijk, omdat het lastig op individueel niveau is vast te stellen wie op welk moment voor deze kaart in aanmerking komt. De uitvoering van een dergelijke voorziening is ingewikkeld en vraagt een registratie die mutaties tijdig verwerkt en controleert.

De staatssecretaris van OCW heeft eerder aan uw Kamer meegedeeld dat zij zich bewust is van de problematiek. Een oplossing kost echter veel geld ( 60-110 mln). Dit budget heeft zij op dit moment niet. Op verzoek van de Eerste Kamer (motie Linthorst) brengt de staatssecretaris de specifieke financiële situatie van ouders met kinderen op het mbo in kaart met betrekking tot de schoolkosten, waaronder de reiskosten.


---

VenW/DGP-2008/5357

De staatssecretaris van OCW zal het parlement na de zomer informeren over de uitkomsten hiervan.

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

J.C. Huizinga-Heringa

DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP,

Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart


---