Gemeente Winterswijk


Winterswijk gaat voor het miljoen

25 juli 2008

Gemeente en SBS gaan samen de strijd aan om te winnen

Winterswijk - De gemeente Winterswijk en Stichting Behoud Strandbad (SBS) gaan samen de strijd aan om een miljoen te winnen in het televisieprogramma BankGiro Loterij Restauratie. Het Strandbad Winterswijk is geselecteerd als één van de deelnemers aan dit televisieprogramma. De komende tijd worden door SBS allerlei activiteiten op touw gezet om de deelname aan het programma onder de aandacht te brengen en ervoor te zorgen dat mensen gaan stemmen op het Strandbad. Van de in totaal 16 deelnemende monumenten wint uiteindelijk het monument met de meeste stemmen maximaal een miljoen euro.

De gemeente werkt achter de schermen al geruime tijd samen met leden van SBS om het Strandbad weer te kunnen heropenen. Wethouder Van Nijkerken: "De gemeente gaat zelf de zwemfunctie exploiteren, maar op de weg hier naar toe is samenwerking met SBS gezocht. Naast ons eigen dossier heeft ook SBS een enorm dossier opgebouwd, waar we gezamenlijk ons voordeel mee kunnen doen." Zaken als de exploitatie van de zwemfunctie, het doorzicht en de kwaliteit van het water alsook het achterstallig onderhoud en de herbestemming van de gebouwen krijgen veel aandacht. Daarnaast staat de afgelopen maanden ook deelname aan bovengenoemd televisieprogramma centraal. "De gemeente mag als overheidsorgaan niet deelnemen aan het programma, dus voor ons was de stap snel gezet om SBS hierin een belangrijke rol te geven.", vervolgt Van Nijkerken.

De leden van SBS hebben er geen gras over laten groeien en zijn direct aan de slag gegaan. Henk Woordes, voorzitter SBS: "De leden waren heel enthousiast en we hebben inmiddels al diverse ideeën uitgewerkt om extra aandacht voor het programma te krijgen. Een van onze eerste activiteiten is deelname aan het bloemencorso, maar we hebben de komende tijd nog meer activiteiten in petto. Voor ons staat het Strandbad centraal, maar voor de inwoners van Winterswijk nog veel meer. Als we winnen kan het buitenbad zonder steun van de gemeente opgeknapt worden."

Samenwerking met SBS
Toen in 2002 duidelijk werd dat het Strandbad definitief haar deuren zou sluiten heeft een groep enthousiaste Winterswijkers spontaan SBS opgericht met als doel het Strandbad te heropenen in een zo oorspronkelijk mogelijke vorm. Naast andere initiatiefnemers hebben zij een plan gemaakt voor het behoud van het Strandbad. Uiteindelijk bleven er in 2007 nog twee serieuze inhoudelijke plannen over. Eind mei 2007 besloot de gemeenteraad om het Strandbad weer open te stellen en dat de gemeente zelf de zwemfunctie moet gaan exploiteren, waarbij samenwerking gezocht moet worden met SBS.

Uitzending
In september starten de uitzendingen van de BankGiro Loterij Restauratie en komen er telkens twee in verval geraakte bouwwerken in beeld. Na de uitzending krijgt de kijker de kans een aantal dagen op zijn of haar favoriete gebouw te stemmen. Het gebouw met de meeste stemmen gaat naar de finale. In de finale wordt uiteindelijk duidelijk welk bouwwerk het felbegeerde bedrag van maximaal een miljoen euro in de wacht sleept. De definitieve datum waarop het Strandbad in de uitzending komt wordt binnenkort bekend gemaakt.