Stadsdeel Westerpark Amsterdam


Gaslek Westergasfabriekterrein

Persbericht

25 juli 2008

Het gaslek op het Westergasfabriekterrein levert geen explosiegevaar meer op voor het nabij gelegen kinderdagverblijf SamSam. Het riool, waardoor het gas bij het kinderdagverblijf had kunnen komen, is afgesloten met gasdicht beton. Maandag kunnen de kinderen weer in SamSam terecht.

De bron van het gaslek is nog niet gevonden. Die bevindt zich diep in de grond, in ieder geval onder de afdeklaag die de schone opperlaag scheidt van de dieper gelegen vervuilde grond. Het onderzoek naar de bron gaat verder op een andere manier. Het graven is stopgezet en het gat is gedicht. Er wordt nu verder gezocht met detectieapparatuur om de precieze locatie te vinden.

Zolang de bron nog niet is gevonden, verrichten Nuon en Waternet uit voorzorg twee maal per dag een gasmeting. Aan de oppervlakte wordt geen gas gemeten. Diep in de grond wel.
De plek waar het gas is gevonden en waar is gegraven, is nog afgesloten. Verder is het gehele terrein weer veilig verklaard door de brandweer en vrijgegeven.

Dinsdagnacht was door Waternet, Nuon en de Brandweer geconstateerd dat er een gaslek is in de buurt van de twee 'Bazenwoningen' op het Cultuurpark Westergasfabriek. In die gebouwen zit kinderopvang Sam Sam.
Sindsdien is een groot aantal gespecialiseerde bedrijven met onderzoek bezig. Het terrein rond het gaslek was woensdag en donderdag afgesloten met hekken en de kinderen van SamSam zijn van woensdag tot en met vandaag opgevangen in de raadzaal van het stadsdeelkantoor.