Voedingcentrum


Goede behandeling en begeleiding voor te dikke kinderen

Vijftien ziekenhuizen en twee poliklinieken hebben de afgelopen jaren in totaal zoân drieduizend kinderen (van 4 tot 18 jaar) behandeld, omdat ze te dik zijn. Dit blijkt uit de gegevens die het Algemeen Dagblad bij deze instellingen heeft opgevraagd. Het Voedingscentrum vindt het belangrijk dat kinderen met extreem overgewicht goed worden opgevangen, behandeld en dat ze passende begeleiding krijgen.

School- en huisartsen moeten alert zijn op overgewicht, omdat te dikke kinderen grote gezondheidsrisicoâs lopen, zoals hart- en vaatziekten en diabetes type II. Ziekten die vooral bij volwassenen voorkomen. De artsen verwijzen extreem zware kinderen voor hulp door naar kinderartsen in een ziekenhuis.

Signaleren van overgewicht

Als ouder kun je ook signaleren dat je kind te zwaar wordt. Om daar iets over te zeggen kun je gebruik maken van de Body Mass Index (BMI). Internationaal is bepaald bij welke BMI-waarden kinderen een gezond gewicht, overgewicht en obesitas hebben. Kinderen met extreem overgewicht hebben extra hulp van buiten nodig. Zij kunnen doorverwezen worden naar het ziekenhuis of gespecialiseerde obesitasklinieken.

Eetpatroon en beweging

Is je kind aan de zware kant, zet het dan niet direct op dieet zonder overleg met de huisarts of diëtist. Kinderen met een licht overgewicht zijn gebaat met een advies van een plaatselijke diëtist of GGD.

Je kunt als ouder zorgen dat je kind regelmatig eet met drie hoofdmaaltijden en maximaal vier keer per dag iets extraâs, zoals een boterham of een stuk fruit. Beweging kun je stimuleren door erop te letten dat je kind niet te veel naar de televisie kijkt of computert. Ga in plaats daarvan samen bijvoorbeeld een gezellige strand- of boswandeling maken, met een appeltje op zak voor de dorst en de trek.