Driekwart thuiswerkplekken onveilig


Onnodige risico's voor bedrijfsnetwerken

AMSTERDAM, 20080725 -- Uit recentelijk onderzoek van DigiProfs Computersupport is gebleken dat 77% van de thuiswerkplekken onveilig is. Deze cijfers sluiten aan bij eerdere publicaties van onder andere de Nederlandse Vereniging van Banken, die aantoonden dat veel computers van consumenten niet goed beveiligd zijn. Dit was voor diverse bedrijven aanleiding om de thuiswerkplekken van hun medewerkers door DigiProfs aan een grondige controle te onderwerpen.

Naar aanleiding van de cijfers van de Nederlandse Vereniging van banken heeft computerhulp-aan-huis specialist DigiProfs eind 2007 in samenwerking met een bedrijfsrecherchebureau en een anti-hackingsorganisatie een Security & Performance controle voor thuiswerkplekken ontwikkeld. Met name bedrijven met bedrijfsgevoelige informatie zoals accountants- en advocatenkantoren wilden weten hoe het met de computerveiligheid bij hun medewerkers thuis gesteld was. Met deze computers wordt op bedrijfsnetwerken ingelogd, die hierdoor veiligheidsrisico's lopen.

In de eerste zes maanden van dit jaar heeft DigiProfs 544 thuiswerkplekken onderzocht, waarvan 88% niet optimaal functioneerde. In 77% van de gevallen ontbraken software updates, die zorgen voor een optimale beveiliging van de computer. In 26% van de gevallen was het draadloze netwerk niet of onvoldoende beveiligd. Eén op de negen computers bevatte spyware of virussen.
Dergelijke situaties kunnen leiden tot het infecteren van het bedrijfsnetwerk met virussen, computerinbraak op het bedrijfsnetwerk en tot verlies van belangrijke data.

De cijfers zijn schokkend, maar niet altijd aan de bedrijven of de techniek te wijten, volgens Roger Gosele van DigiProfs. In veel gevallen hebben bedrijven behoorlijke procedures, maar zijn het de medewerkers die bewust of onbewust de veiligheid van de bedrijfssystemen in gevaar brengen. Door instellingen op de computer te veranderen, gebruik te blijven maken van verouderde apparatuur of gebruik te maken van de computer van partner of kinderen om op het bedrijfsnetwerk in te loggen, creëren werknemers situaties die voor een werkgever niet altijd te controleren en in de hand te houden zijn."Daarom hebben wij nu al diverse contracten met werkgevers gesloten voor periodieke controles van alle thuiswerkplekken", aldus Gosele.

Na ieder onderzoek stelt DigiProfs een rapport op voor de werkgever met alle bevindingen. Tevens wordt een advies geschreven hoe de interne IT procedures voor thuiswerkplekken opgesteld of verbeterd zouden kunnen worden. Opvoeding van de werknemer is hierin een belangrijk onderdeel, want de mens is een zwakke schakel. Maar ook veel van de gevaren kunnen door techniek weggenomen worden. Recentelijk zijn er nieuwe mogelijkheden op de markt gekomen die de risico's tot een minimum kunnen beperken. Omdat niet ieder bedrijf IT security specialisten heeft, kan DigiProfs hierin een goede adviserende rol spelen.