Corporaties nemen werknemers niet serieus

25/07/2008 14:53

FNV Vakcentrale

De pilot met 'maatwerk' voor de arbeidsvoorwaarden bij woningcorporaties loopt op een mislukking uit, voorspelt FNV Woondiensten. "Corporaties moeten eerst leren overleggen. Pas dan kunnen we verder praten over maatwerk in de sector", zegt Charles Verhoef, eerste onderhandelaar voor de cao woondiensten. Vrijwel alle deelnemende corporaties willen veranderingen eenzijdig opleggen, "over wensen van het personeel valt niet te praten."

Tijdens de vorige cao-onderhandelingen was afgesproken dat corporaties en werknemers in overleg de cao mochten aanpassen. 'Maatwerk' was van beide kanten een wens. In augustus zouden sociale partners in de sector het experiment evalueren. "Dat is snel klaar", aldus Verhoef. "Er was plaats voor 35 corporaties. Er hebben zich 22 aangemeld. Bij één is een overeenkomst tot stand gekomen. In maar liefst 12 gevallen moesten we vaststellen dat er niet met de directies te praten viel." Verhoef noemt het voorbeeld van WSW, het Waarborgfonds Sociale Woningbouw in Huizen. "De directie is direct door FNV Woondiensten geïnformeerd dat er in overleg met het personeel voorstellen ingediend zouden worden. Zowel bij het tweede als bij het derde gesprek was WSW echter niet bereid over de voorstellen van FNV Woondiensten te praten." WSW kwam zelf pas tijdens het derde gesprek met op schrift uitgewerkte voorstellen. "Vervolgens bleek WSW onder geen beding over onze voorstellen te willen praten. Daarop hebben FNV, CNV en Unie eendrachtig vastgesteld dat er geen basis was voor verdere gesprekken."

Tijdens de cao-onderhandelingen is een aantal onderwerpen uit de cao genoemd waarover te praten valt. Een voorbeeld is verschuiven van pensioenpremie naar de werkgever. En toevoegen van salarisschalen en functieomschrijvingen. Helaas is gebleken dat de corporaties niet geïnteresseerd zijn in de behoeften van hun werknemers. Charles Verhoef laat er geen misverstand over bestaan: "Als corporaties denken dat maatwerk alleen in hun straatje mag passen, nemen zij hun personeel niet serieus. Dan zijn we uitgepraat."

NOOT VOOR DE REDACTIE,