EZ trekt 16,2 miljoen uit voor Nanotechnologie

25/07/2008 14:43

SenterNovem

16,2 mln voor nanoelektronica en embedded systemen

Den Haag, 28 Juli 2008 - Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) stelt in 2008 via Innovatieprogramma Point-One 16,2 miljoen euro beschikbaar voor de ontwikkelingen op het gebied van nanoelektronica en embedded systemen. Met deze financiële ondersteuning kunnen mkb-bedrijven, grote bedrijven en kennisinstellingen haalbaarheidsprojecten, R?-projecten en Europese projecten realiseren, die een bijdrage gaan leveren aan de ontwikkeling van nanoelektronica en embedded systemen. Voor de Europese projecten dient een ITEA2, MEDEA+ of een Catrene label te zijn verkregen.

In het kader van het Innovatieprogramma Point-One heeft de minister in 2008 haar financiële bijdrage als volgt verdeeld: voor haalbaarheidsprojecten 500.000 euro, voor R?-projecten 6.500.000 euro en voor Europese projecten 9.200.000 euro. Fundamenteel onderzoek wordt vanuit deze middelen niet gesubsidieerd.

Aanvragen voor projecten kunnen met ingang van 23 juli jongstleden voor R?-projecten en Europese projecten en met ingang van 4 augustus aanstaande voor MKB-haalbaarheidsprojecten ingediend worden bij SenterNovem, het agentschap voor Innovatie en Duurzaamheid van het ministerie van Economische Zaken in Den Haag. Voor R?-projecten en voor de Europese projecten is de uiterlijke indieningsdatum 26 september 2008, 18.00 uur. Voor haalbaarheidsprojecten sluit de indiening op 14 november 2007, 18.00 uur. De R? projecten en de Europese projecten zullen in een tender procedure worden beoordeeld. De haalbaarheidsprojecten zullen in een doorlopende procedure (FIFO procedure) worden beoordeeld.

Point-One en SenterNovem organiseren begin september een informatiebijeenkomst op de High Tech Campus in Eindhoven voor potentiële aanvragers. Nadere informatie zal worden gegeven via de websites www.point-one.nl en www.senternovem.nl/pointone. U kunt ook de Point-One office bellen voor verdere informatie op het telefoonnummer 040 2726025.

Achtergrond Point-One

Nanoelektronica en embedded systemen leveren gezamenlijk essentiële bouwstenen voor de toekomstige samenleving. Om de positie van het Nederlandse bedrijfsleven op deze gebieden te behouden en verder uit te bouwen, hebben enkele van de belangrijkste Nederlandse spelers Innovatieprogramma Point-One opgezet. Nederland streeft met het innovatieprogramma naar het verzilveren van kansen in de internationale arena. Belangrijke markten op dit gebied zijn de automobielindustrie, medische systemen, luchtvaart, consumentenelektronica en telecommunicatie.

Point-One heeft een Strategische Onderzoeksagenda opgesteld, gebaseerd op de huidige en toekomstige maatschappelijke behoeftes. In het innovatieprogramma is gekozen voor activiteiten op de gebieden Gezondheid, Mobiliteit & Transport, Veiligheid, Communicatie, Educatie & Entertainment, Energie & Milieu.

Doelen van Point-One voor eind 2010 zijn:

- omzetstijging van bedrijven die op dit terrein actief zijn met ruim 30% naar 26 miljard euro per jaar;

- 20.000 additionele arbeidsplaatsen gedurende de looptijd van Point-One, waarvan 8.000 hoog kennisintensieve arbeidsplaatsen;

- de huidige bedrijven hebben hun marktpositie versterkt en tientallen nieuwe bedrijven zijn opgestart;

- via een speciaal durfkapitaalfonds zijn miljoenen risicodragend kapitaal beschikbaar gekomen;

- de partners hebben toegang tot grote onderzoeksfaciliteiten;

- het huidige aantal toeleveranciers is met meer dan honderd bedrijven gegroeid;

- de bedrijven en publiek gefinancierde onderzoeksorganisaties in het Point-One ecosysteem beschikken over voldoende gekwalificeerde kenniswerkers en vaklieden.

http://www.senternovem.nl/pointone