Gemeente Groningen

Groningen wil sportgemeente van het jaar worden Groningen wil de Sportgemeente van 2008 worden. OCSW heeft zich ingeschreven voor de verkiezing die NOC*NSF, VNG en de Vereniging Sport en Gemeenten dit jaar voor de derde keer houden. In totaal doen er 21 gemeenten mee. Veendam is de enige andere Groningse gemeente die meedoet. Het thema is `Sport dichtbij. Laagdrempelig sport- en bewegingsaanbod op buurt- of wijkniveau'. De gemeenten worden op dit thema beoordeeld, maar ook op onder meer sportinfrastructuur, sport- en topsportbeleid, participatie en accommodaties. De zes beste inzendingen krijgen bezoek van de jury met onder anderen oud-sportstaatssecretaris Clémence Ross, nu directeur van het Nederlands Instituut voor Sport en bewegen (NISB).

foto helperbad, wordt opgeknapt Jan Rake (beleidsmedewerker Sport bij de dienst Onderwijs Cultuur Sport en Welzijn (OCSW), waarom wil Groningen de Sportgemeente van het Jaar worden? "Dit is een goed moment om te laten zien wat wij op sportgebied allemaal te bieden hebben. We hebben als Groningen niet eerder meegedaan maar denken nu een paar flinke stappen te hebben gemaakt met ons sportbeleid. Het thema van de prijsvraag `sport dichtbij' is natuurlijk ook goed gekozen, want dat is nou juist waar wij erg mee bezig zijn. Maar ook voordat we wisten dat dat het thema zou zijn, waren we al van plan mee te dingen omdat we op alle sportfronten slagen maken."

Wat gaat er dan zo goed?
"We maken een inhaalslag met het onderhoud van de sportaccommodaties: we knappen bijvoorbeeld de zwembaden De Parrel en het Helperbad op, sporthal Vinkhuizen wordt verbouwd en we leggen extra kunstgrasvelden aan. Verder zijn we heel actief met sportstimulering. We willen meer mensen in beweging krijgen en vooral jongeren. En met het project Bslim zijn we daarmee op de goede weg. Bslim is nu in negen wijk bezig. En het werkt. Alleen al in de Indische Buurt/de Hoogte zijn meer dan honderd activiteiten geweest waar 1300 jongeren aan meededen. Dat is een succes."

Wat is de grootste troef om Sportgemeente te worden? "Bslim toch wel. Dat is een groot project dat in negen wijken loopt. Negen wijken, dat is voor een gemeente met de grootte van Groningen veel."

De Sportgemeente van het jaar wordt op woensdag 24 september in Emmen bekendgemaakt. Enschede won vorig jaar, Rotterdam de eerste editie van de verkiezing. Meer weten over de verkiezing Sportgemeente van het jaar 2008? Kijk hier.