Ingezonden persbericht


Nijmegen, 15 juli 2008

PERSBERICHT

De erfenis van Bach

Het orgelconcert dat op dinsdagavond 29 juli in de Nijmeegse Stevenskerk plaats vindt, is gewijd aan de muzikale erfenis van Johann Sebastian Bach. Naast muziek van Bach vermeldt het programma composities van leerlingen van Bach, o.a. Johann Christian Kittel, en werken van componisten die zich anderszins door Bach hebben laten beïnvloeden, zoals bv. Felix Mendelssohn en Alexandre-Pierre-Francois Boëly.

De organist Peter van Dijk, die bekend staat om zijn originele en aantrekkelijke programmering, heeft voor deze avond veel onbekende orgelwerken opgespoord, die niettemin het beluisteren volop waard zijn.

Het concert begint om 20.30 uur. De toegang bedraagt respectievelijk 7 en 6 euro voor houders van 65+pas, CJP en studentenkaart.

Toen Bach in de 19e eeuw herontdekt werd vonden verschillende musici, zoals Mendelssohn, veel inspiratie bij hem. Andere componisten gingen verder en beriepen zich erop, muzikale afstammelingen van Bach te zijn. Zo rekenden de grondleggers van de Franse symfonische orgeltraditie, Guilmant en Widor, zich tot de muzikale stamboom van Bach. Met enig speurwerk valt er inderdaad wel een verbindingslijn tussen Bach en deze orgelcomponisten te reconstrueren: Guilmant studeerde orgel bij de Belg Lemmens, Lemmens kreeg op zijn beurt les van Hesse, Hesse van Rinck, en Rinck van de Bach-leerling Kittel. Van al deze componisten wordt tijdens dit concert muziek uitgevoerd.

Peter van Dijk opent de avond met de spectaculaire Fanfare van Lemmens en besluit met de virtuoze Toccata van Dubois. Beide composities vertonen veel verwantschap met het Bachwerk dat het middenpaneel van deze avond vormt: de Dorische Toccata.

Peter van Dijk wordt in binnen- en buitenland vaak uitgenodigd als concerterend organist, docent, jurylid bij concoursen, spreker, publicist, orgeladviseur en muziekregisseur. Als radiomedewerker produceerde hij toonaangevende series uitzendingen over muzikale retoriek en historische orgels.

___________________________________________________________________________Noot voor redacties,