Ingezonden persbericht


Jonge Socialisten willen via provincies OV-kaart MBO'ers 16 en 17 regelen

De Jonge Socialisten in de PvdA zijn zwaar teleurgesteld in het kabinetsvoornemen om vooralsnog géén OV-jaarkaart voor 16 en 17-jarige MBO-studenten in te voeren. Maar jonge PvdA-statenleden, afkomstig uit de JS, door heel Nederland proberen nu via de provincies gratis OV voor de minderjarige MBO'ers te regelen. In Noord-Holland, Drenthe en Friesland worden al experimenten of oplossingen gecreëerd.

De JS voert al jaren actie voor de OV-kaart voor MBO'ers, zowel op landelijk als lokaal niveau. JS-leden die in de provinciale Staten zijn terechtgekomen, zoals Liesje Klomp (Noord-Holland) en Koen Dijkstra (Drenthe) hebben hun acties in de Staten voortgezet. Dat heeft er toe geleid dat de provincie Noord-Holland onderzoekt om hoeveel leerlingen het in die provincie gaat en dat in Drenthe vanaf september een proef gestart zal worden. In Friesland krijgen minderjarige MBO-studenten dankzij de provincie vanaf het komende studiejaar korting op hun reiskosten. Het Noord-Hollands Statenlid Liesje Klomp: "Ik vind het erg belangrijk dat studenten hun studiekeuze niet hoeven te wijzigen vanwege hun reiskosten. Helaas is dat momenteel wel de praktijk, en daar moet wat aan gedaan worden."

Overigens rekent de JS erop dat de OV-jaarkaart voor álle MBO-studenten in 2009 alsnog op landelijk niveau wordt ingevoerd. Vice-fractievoorzitter Jeroen Dijsselbloem zei op het PvdA-partijcongres van afgelopen juni nogmaals toe dat de PvdA voorstander blijft van de OV-kaart voor álle MBO-ers, en in de motie die hierover is aangenomen staat expliciet dat de PvdA-fractie vóór augustus 2009 met voorstellen over deze vervoersproblemen zal moeten komen. JS-voorzitter Michiel Emmelkamp: "Ik kan die feiten niet anders interpreteren dan dat de OV-kaart er in augustus 2009 alsnog komt."



Ingezonden persbericht