Ingezonden persbericht


Persbericht 08-27

Wetlandtochten in de Biesbosch

Dordrecht, 29 juli 2008

Elke vrijdag in augustus organiseert Biesboschcentrum Dordrecht vaarwandelexcursies naar nieuwe natuurgebieden in de Biesbosch.

De Wetlandtocht voert naar twee bijzondere vogelgebieden in de Biesbosch in verschillende stadia van natuurontwikkeling. In een open fluisterboot op zonne-energie varen de gasten eerst naar Kort en Lang Ambacht voor een wandeling van een uur door deze voormalige landbouwpolder. Het gebied is in 1996 afgegraven volgens een eeuwenoud krekenpatroon. Er is een uitgestrekt moerasgebied ontstaan. Het is een eldorado voor steltlopers als lepelaar, kluut en zilverreiger. Kiekendieven komen er graag jagen. Afgelopen winter heeft Rijkswaterstaat op enkele punten de kades doorgestoken, waardoor het water van de Beneden Merwede en vanuit de Biesbosch het gebied in- en uitstroomt en Kort en Lang Ambacht een zoetwatergetijdengebied geworden is.

Vervolgens legt de fluisterboot aan bij polder de Huiswaard, voor opnieuw een wandeling van een uur. Een deel van de Huiswaard was vroeger populierenbos, in een ander deel graasden paarden, maar toen in 1994 de kade brak, kreeg het getij vrij spel. Staatsbosbeheer liet het grootste deel van het populierenbos rooien, waardoor nieuwe gewassen de kans krijgen.

Beide natuurgebieden hebben een heel eigen karakter gekregen in het natuurontwikkelingsproces in de Biesbosch.

Voorafgaand aan de Wetlandtocht wordt in het Biesboschcentrum de film Deltanatuur vertoond. De film laat zien wat de mogelijke effecten zijn van natuurontwikkeling, waarna de gasten dit tijdens de tocht met eigen ogen kunnen bekijken. Aanvang van de film 10.30 uur, afvaart 11.00 uur, einde programma 15.00 uur. De Wetland tocht kost E16,- voor volwassenen en E12,- voor 65-plussers en kinderen van 4 /m 12 jaar. Dat is inclusief de koffie met Beverkoek die onderweg op de fluisterboot wordt geserveerd.

Reserveren kan bij Biesboschcentrum Dordrecht, Baanhoekweg 53, 3313 LP Dordrecht, T 078 630 53 53, info@biesbosch.org. Of kijk op www.hollandsebiesbosch.nl.



Ingezonden persbericht