Ecorys

ECORYS Nederland BV Postbus 4175 3006 AD Rotterdam

Bezoekadres Watermanweg 44 3067 GG Rotterdam

T 010 453 88 00 F 010 453 07 68

© 2008 ECORYS Nederland BV
Grootste groei verwacht in Oost-Europese steden, Utrecht koploper in West-Europa

29 juli 2008 - PERSBERICHT - De verwachte economische groei voor de steden Utrecht en Amsterdam ligt rond de 3 procent per jaar. Den Haag en Rotterdam blijven achter met ongeveer 1,5 procent groei per jaar. De steden in Oost-Europa kennen voor de periode 2007-2012 de grootste economische groeiverwachting. Dit blijkt uit onderzoek van het economisch onderzoeks- en adviesbureau ECORYS.

De cijfers komen uit de studie European Regional Prospects 2008. In deze ca. 700 pagina's tellende onderzoekspublicatie zijn de economische groeiverwachtingen voor de periode tot 2012 opgenomen voor steden en regio's in alle 27 EU-landen plus Noorwegen, Zwitserland en Rusland. European Regional Prospects wordt jaarlijks gepubliceerd door ERECO, een organisatie waarin ECORYS en een aantal andere vooraanstaande Europese economische onderzoeks- en adviesbureaus zijn verenigd.

Tabel met top 5 en de 4 Nederlandse steden Groei van de 4 grote Nederlandse steden
Van de steden in West-Europa heeft Utrecht een van de beste vooruitzichten wat betreft economische groei: met 3,1% staat Utrecht op positie 16 op de ranglijst van Europese steden. Door toevoeging van een achttal Oost-Europese steden is Utrecht een paar plekken op de ranglijst gedaald, maar zonder deze toevoeging zou Utrecht op een achtste plaats hebben gestaan en daarmee 5 plaatsen gestegen zijn. Tweede Nederlands stad is Amsterdam (2,9%, positie 21). De groeiverwachtingen voor Den Haag (1,6%, positie 42) en Rotterdam (1,5%, positie 43) blijven hierbij achter.
De groeiverwachtingen voor de Nederlandse steden zijn vooral ingegeven door ontwikkelingen in de overheersende sectoren per stad: de dynamischer zakelijke en dienstensector in Utrecht en Amsterdam en de behoudender publieke sector in Den Haag en de haven in Rotterdam.

Europa
De steden in Oost-Europa kennen voor de periode 2007-2012 de grootste economische groei-verwachting. De economie zal vooral in de steden in Rusland (Moskou en Sint Petersburg) aanzienlijk doorgroeien. Door toevoeging van 8 Oost-Europese steden wordt de top van de ranglijst nu volledig gedomineerd door Oost-Europese steden.

Persbijeenkomst met Marcel Canoy te Rotterdam op dinsdag 5 augustus om 15.00 uur
Meer informatie over het onderzoek, de volledige ranglijst van Europese steden, de score van de Nederlandse steden en de hoge entree van de 8 `nieuwe' Oost-Europese steden zal worden verstrekt tijdens een persbijeenkomst:

Datum: dinsdag 5 augustus
Locatie: Rotterdam, hoofdkantoor ECORYS, Watermanweg 44, 3067 GG Rotterdam
Aanvang: 15.00 uur
Einde: 16.00 uur
Aanmelden via: Dit e-mailadres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

Deze persbijeenkomst zal worden ingeleid door topeconoom en ECORYS Chief Economist Marcel Canoy. Hierna zullen de onderzoeksresultaten worden toegelicht door de betrokken experts.