Senternovem


29-07-2008 | Wel of niet gelijkwaardig?

Onderzoek gelijkwaardigheid EPN

Het is al weer 2,5 jaar geleden dat de EPC-eis voor woningen aangescherpt is naar 0,8. Deze wijziging van het Bouwbesluit werd, om precies te zijn, op 1 januari 2006 doorgevoerd. Wat is er sinds die tijd veranderd?

Een opvallende, zichtbare verandering is het grote aantal gelijkwaardigheids- en kwaliteitsverklaringen die ingediend wordt bij EPC-berekeningen. De verklaringen variëren van claims voor hogere rendementen voor warmtapwater, tot compleet nieuwe ventilatiesystemen met slimme regelingen.

Voor gemeenteambtenaren bouw- en woningtoezicht is hun taak, het toetsen van EPC-berekeningen, niet eenvoudiger geworden. De wet zit immers zo in elkaar dat de gemeente controleert of een beroep op gelijkwaardigheid rechtvaardig is. Dat betekent dat een gemeente zich van alle ins en outs van een gelijkwaardigheidsverklaring moet vergewissen en op basis daarvan moet oordelen of de aangedragen oplossing inderdaad `gelijkwaardig' is.

SenterNovem heeft aan DGMR uit Arnhem en CDC uit Nijmegen de opdracht gegeven om te onderzoeken hoe vaak het voorkomt dat gelijkwaardigheidsverklaringen ingediend worden bij EPC-berekeningen. Daarnaast wordt ook onderzocht hoe gemeenten hiermee omgaan en hoe de procedures eventueel verbeterd kunnen worden.
Zodra het onderzoek is afgerond zullen de beknopte resultaten op deze site gepresenteerd worden.

Indien u zich aan wilt melden voor dit onderzoek of meer informatie wilt hebben, dan kunt u contact opnemen met Felix Lacroix van SenterNovem, mailadres: F.Lacroix@senternovem.nl