Gemeente Edam-Volendam

Totstandkoming prijsverlagingen Gouwwijk

Na afronding van het Middengebied bleef er sprake van grote woningnood in de gemeente Edam-Volendam. De prijzen stegen explosief en de roep om starterswoningen bleef groot. De procedure om te komen tot realisering van de Zuidpolder verliep stroef en er was geen uitzicht op een snel herstel. Om die reden heeft het college bekeken of er locaties waren die snel gerealiseerd zouden kunnen worden om vooruitlopend op realisatie van de Zuidpolder de druk enigszins van de ketel te kunnen halen.

Naast de projecten die in samenwerking met Stichting Woningbeheer De Vooruitgang in gang zijn gezet (Saturnusstraat, Siriusplein en Harlingenlaan), is toen aan de Raad voorgelegd om 57 woningen te realiseren op de voormalige handbalvelden. Het college wist dat het geen eenvoudige taak zou zijn vanwege de kosten die gemaakt zouden moeten worden. Toch heeft het college als ook de gemeenteraad keihard ingezet op de realisering van het project.

Bekend was dat het onderwijs kampte met ruimteproblemen voor gymnastiekuren. De gemeente en de SKOV (Stichting Katholiek Onderwijs Volendam) hadden ervoor kunnen kiezen om naast de Opperdam (op de grond van SKOV) een gymzaaltje te bouwen voor het gymnastiekonderwijs. Die gymzaal zou dan echter niet gebruikt kunnen worden voor wedstrijden van de sportverenigingen. Toen kwam het idee om de handbalactiviteiten die aan de Harlingenlaan plaatsvonden ook onder te brengen op de Opperdamlocatie. De hal zou dan logischerwijs worden betaald van geld uit het onderwijshuisvestingsfonds en door middel van het toevoegen van geld uit het project Gouwwijk. Alleen op die manier zouden de gronden aan de Harlingenlaan vrij kunnen komen. Immers, de gronden waren weliswaar eigendom van de gemeente, maar wel voor langere tijd verhuurd aan de Handbalvereniging. De gemeente was dus genoodzaakt om aan de Handbalvereniging een alternatief onderkomen te bieden om de gronden vrij te krijgen voor woningbouw.

Ook was het noodzakelijk dat de Vooruitgang ermee akkoord zou gaan dat de flat aan de Harlingenlaan gesloopt zou gaan worden. Deze flat was nog niet afgeschreven, dus voor de Vooruitgang was er van sloop anders voorlopig nog geen sprake geweest. Met de Vooruitgang werd overeengekomen om aan de overkant van de Harlingenlaan een nieuw appartementencomplex te realiseren met een dubbel aantal woningen. Enerzijds om de kosten enigszins te drukken, anderzijds om in de grote behoefte aan huurwoningen te kunnen voorzien.

Om realisatie van de Gouwwijk mogelijk te maken was het dus noodzakelijk kosten te maken om de Handbalvereniging en de woningen van De Vooruitgang te laten verhuizen. Anders had ontwikkeling van het Gouwwijkgebied helemaal niet mogelijk geweest.

Het college was verheugd er op deze manier uit te komen met de Handbal, de SKOV en de Vooruitgang. Immers, dit waren meerdere vliegen in één klap: 42 nieuwe huurappartementen, 57 woningen, een nieuwe (wedstrijd)hal voor het onderwijs, de handbal en andere sportverenigingen. De gemeenteraad heeft toen in maart 2007 het voorstel van het college overgenomen en toestemming gegeven om door te gaan met de ontwikkeling. Toen was er sprake van een gemiddelde VON-prijs van circa 310.000 euro voor de 57 woningen. De Raad gaf wel duidelijk aan het college mee dat de VON-prijzen zo laag mogelijk moesten worden en dat zij graag nog in een later stadium wilden spreken over de bijdrage aan de Opperdam.

Het college is daarna voortvarend aan de slag gegaan met de ontwikkeling van het project. De overeenkomst met de handbal om de gronden vrij te krijgen werd gesloten, de architecten gingen aan het werk, de aanbestedingen werden voorbereid en de vergunningen werden verleend. In september 2007 kwam er een tussenrapportage van het college aan de Raad. Enkele kosten waren toen beter in beeld gebracht en de winst die aanvankelijk was bedacht, was eruit gehaald. Daardoor kon de gemiddelde VON-prijs naar beneden worden bijgesteld tot circa 297.000 euro per woning.

Daarna zijn de aanbestedingen doorlopen van de bouw en de infrastructurele werkzaamheden en kon de gemiddelde VON-prijs in juni 2008 worden teruggebracht tot circa 289.000 euro, waarbij 70% van de woningen op een koopprijs van 270.000 euro uitkwam. Deze prijzen zijn tijdens de bouwmarkt op 25 juni jl. bekend gemaakt en op de website www.gouwwijkvolendam.nl geplaatst. In deze koopprijzen is overigens rekening gehouden met 20% BTW, omdat het college niet wil dat de kopers voor een tegenvaller zouden komen te staan. Als de BTW niet stijgt, komt dit voordeel uiteraard toe aan de kopers.

Tijdens de behandeling van de voorlopige exploitatieopzet van de Gouwwijk, heeft het college aangegeven bij de definitieve vaststelling te bezien of er omstandigheden zijn waardoor de prijzen nog verder in gunstige zin zouden kunnen worden bijgesteld. Nu de gemeenteraad op 21 augustus a.s. de definitieve exploitatieopzet zal behandelen heeft het college een en ander conform afspraak nogmaals tegen het licht gehouden. Door de onverwachte uitspraak op 3 juli 2008 van de Raad van State in het kader van de Zuidpolder, wordt de financiële positie van de gemeente Edam-Volendam enigszins versterkt. Hierdoor achten wij het mogelijk op het complex Gouwwijk een verlies te nemen. Het college heeft derhalve in de vergadering van 29 juli jl. besloten de gemeenteraad een voorstel te doen om de verkoopprijzen van de Gouwwijk-woningen te verlagen. Daarbij merken wij uitdrukkelijk op dat de gemeenteraad dit voorstel nog moet bekrachtigen.

Het college heeft de VON-prijzen als volgt vastgesteld, onder het uitdrukkelijke voorbehoud van goedkeuring door de Raad. De gemiddelde VON-prijs is daardoor gedaald tot circa 271.000 euro VON, incl. 20% BTW. Het BTW-voordeel kan nog circa 2.000 á 3.000 euro zijn.

10 Type A 232.000


1 Type B 232.000


2 Type C 242.000

26 Type D 252.000

2 Type E 252.000

6 Type F 283.500

2 Type G 352.500

7 Type H 380.500


1 Type I 322.000

Direct na de behandeling van dit voorstel in de gemeenteraadsvergadering van 21 augustus a.s. is bekend of dit inderdaad de definitieve VON-prijzen worden. De keuze-avond blijft, gelet op de planning van start bouw in november 2008 (eerste fase), gehandhaafd op 27 augustus a.s.

Ten opzichte van vorige woningbouwprojecten kan nog worden opgemerkt dat de grondkosten door de versnelde zettingsmethode hoger liggen dan alleen het aanbrengen van zand. Ook alle andere kosten zijn explosief gestegen. Tenslotte is gekozen voor een hoge kwaliteit. Zo hebben de woningen straks houten dakgoten met diepe overstekken, keramische dakpannen, kalkzandsteen wanden, climaradsysteem, gemetselde schoorstenen, gebakken klinkers in het openbaar gebied, diepe kozijnen, standaard een erker van 1 meter diep, muren rondom etc. Al deze extra´s kosten natuurlijk meer geld dan wanneer dit niet wordt toegepast. Gekozen is echter voor een duurzame wijk met energiezuinige ruime woningen. Juist omdat al bekend was dat de grondkosten hoog zijn, is getracht om de woningen tegen een goede prijs te laten bouwen. Overigens zullen de woningen in de Zuidpolder naar verwachting door de jarenlange vertraging en gestegen kosten niet veel in prijs gaan verschillen. Wél is het mogelijk om in de Zuidpolder meer te gaan differentiëren, waardoor er ook kleinere goedkopere woningen gerealiseerd kunnen gaan worden.

Wij wensen alle starters veel succes toe bij het maken van hun keuze!

Het college van burgemeester en wethouders

van Edam-Volendam

29 juli 2008