Bootveiling veilt getaxeerde boten voor de particuliere markt


Bootveiling voor particulieren

AMSTERDAM, 20080730 -- Ook particuliere bootbezitters kunnen vanaf vandaag een boot online laten veilen. Bootveiling organiseert een kijkdag, online veiling en ophaaldag. Bootveiling veilt binnen de maximale veilingtermijn van vijf weken. De boten worden vóór de koop getaxeerd door een HISWA taxateur zodat de optische technische staat en (executie)waarde bij aanvang van de online veiling is te lezen in een taxatierapport. Op deze manier weet je exact waar je op biedt en wat er redelijkerwijs geboden zou moeten worden. Voor zowel de verkoper als de koper dient het taxatierapport als leidraad.

Waarom bootveilingen voor particulieren?
Het Bootveiling platform voor particulieren is speciaal gecreëerd om elke boot binnen een korte tijd liquide te maken in geval van bijvoorbeeld een incourante boot, boedelscheiding, erfenis,
geldbehoefte op korte termijn of een gewenste snelle verkoop.

Reguliere bootverkoop versus Bootveiling
Veel boten worden particulier verkocht aan de hand van een vraagprijs die gedurende de verkoopperiode zal zakken. Boten worden daarnaast niet getaxeerd te koop aangeboden.
De waardebepaling, bij de totstandkoming van de vraagprijs, is veelal subjectief. De gemiddelde verkoopperiode bedraagt daarnaast enkele maanden tot een jaar.
Bootveiling draait het reguliere verkoopproces volledig om. Alle boten zijn vóór aanvang van
de online veiling getaxeerd door een HISWA taxateur. De taxateur legt de optische staat en (executie)waarde vast in een uitgebreid taxatierapport. Bij Bootveiling is het openingsbod de executiewaarde (of lager) in plaats van een vraagprijs. Door de veilingtermijn van vijf weken is het verkoopmoment reeds vastgelegd. Alleen de hoogte van de koopprijs moet nog middels het veilingsysteem van opbod, bij het sluiten van de veiling, tot stand komen.

Ambtelijk toezicht online veilingen
Een gerechtsdeurwaarderkantoor is verantwoordelijk voor het ambtelijk toezicht op de online veilingen van Bootveiling. De gerechtsdeurwaarder constateert of de veilingprocedure volgens de regels verloopt. Er wordt volledige inzage verleend in de gehele veilingprocedure, de lijst met bieders en de biedhistorie om de integriteit van het veilingproces te benadrukken.

Eerste veilinghuis voor boten
Bootveiling is het eerste veilinghuis in Nederland dat zich heeft gespecialiseerd in de organisatie van professionele veilingen voor boten. Bootveiling organiseert openbare en online veilingen voor pleziervaartuigen, woonboten en arken, rijn- en binnenvaart en zeegaande schepen.

B2B opdrachtgevers
Huidige opdrachtgevers van Bootveiling zijn curatoren, banken, gerechtsdeurwaarders, notarissen, bewindvoerders, jacht- en scheepsmakelaardijen en overheidsinstanties.
In de periode april 2007-2008 hebben er 120 bootveilingen plaatsgevonden.





Ingezonden persbericht