Warchild


"Het is erg motiverend voor kinderen te werken" De Antwerpse Geert Bossaerts is directeur van het War Child programma in DR Congo. Met jaren veldervaring op zak, is ze vier maanden geleden aan de slag gegaan in de hoofdstad Bukavu.

Hoe zijn de eerste vier maanden gegaan?
Na 10 jaar werken in Oost-Congo voelde ik me onmiddellijk in mijn nopjes in mijn nieuwe job. Het is heerlijk om leiding te geven aan het lokale team, dat bestaat uit gemotiveerde mensen, voor het overgrote deel Congolezen, die hard willen werken aan de verbetering van de leefsituatie van kinderen.

Is het anders werken dan voor andere organisaties waarvoor je gewerkt hebt?
De voornaamste doelgroep van War Child is een erg dankbare groep. Het is erg motiverend om voor kinderen te werken, vooral in de vreselijke armoede en geweld waarin ze opgroeien. Als je dan hun ouders, opvoeders en omgeving erbij kunt betrekken, bereik je ook echt wat. Mensenrechten hebben altijd centraal gestaan in mijn werk, nu ligt de nadruk kinderrechten.

Welke problemen kom je tegen?
Corruptie, ook op kleine schaal. Stuur je een kok met 10 dollar naar de markt, dan koopt hij voor 7 dollar en zegt dat hij alles heeft uitgegeven. Ik ga zelf naar de markt en weet wat alles kost, dus bij mij lukt dat niet. Bijna ieder contract, elke factuur, een visumaanvraag, over alles moet je onderhandelen.

Kun je iets vertellen over wat je ziet bij onze activiteiten? Samen met UNICEF hebben we creatieve workshopleiders opgeleid voor speelpleinen in vluchtelingenkampen. Kinderen leven daar in onmenselijke omstandigheden. Tentjes van bananenblaren, geen riolering, dikwijls geen scholen, weinig voedsel of schoon water. We geven kinderen daar fysiek en psychisch de ruimte om een paar uur per dag te spelen, gewoon kind te zijn. Honderden kinderen in de kampen stromen er iedere morgen naartoe. Als je hen ziet spelen en dansen, hoort zingen en klappen en vooral, als je de schittering in hun ogen ziet, dan zeg je: ons werk is al voor de helft geslaagd.

Meer lezen van War Child medewerkers? Kijk op de War Child weblog