Gemeente Stede Broec

Nieuwe trouwlocatie: Bessie
De gemeente Stede Broec beschikt over een nieuwe trouwlocatie: het kerkje Bessie aan de P.J. Jongstraat. Dat is al een aantal jaren in gebruik als cultureel centrum.

Het college van burgemeester en wethouders besloot dat er een trouwlocatie bij moest komen, zodat er voor aanstaande bruidsparen iets te kiezen valt. Dat is een landelijke trend: het merendeel van de gemeenten biedt keus uit meer dan één trouwlocatie. Het kerkje leek daarvoor geschikt. Er volgde overleg met het bestuur van Cultureel Centrum Bessie. Dat verliep soepel; men was het snel eens en sloot een overeenkomst waarin de âspelregelsâ voor een goede samenwerking werden vastgelegd. Die overeenkomst wordt op 5 augustus ondertekend.

Bessie
Bessie is een zogenaamde Waterstaatskerk; dat zijn kerken âallemaal nagenoeg hetzelfde- die tussen 1824 en 1875 met financiële steun van de overheid werden gebouwd. Het ministerie van Waterstaat zag toe op het ontwerp en de bouw van de kerken; vandaar de benaming Waterstaatskerk.

Bessie wordt beheerd door het echtpaar Bruyn. Mevrouw Bruyn heeft een verklaring voor de naam âBessieâ. âDe klok in de toren is gestemd in B; als het geluid vervaagt, zakt de toon naar een bes. Dat is misschien de oorsprong van de naam Bessie.â

Nieuwe ambtenaren burgerlijke stand
Naast een nieuwe trouwlocatie zijn er ook vier nieuwe trouwambtenaren. Zij zijn buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand; âgewoneâ ambtenaren van de burgerlijke stand zijn bij de gemeente in dienst als ambtenaar, buitengewone niet. Dat zijn mensen die het leuk vinden om huwelijken te sluiten.