Ingezonden persbericht


Den Haag, 30 juli 2008

'Mislukken WTO-top Genève signaal dat eerlijke wereldhandel niet serieus wordt genomen'

De 153 landen die deelnamen aan de bijeenkomst van de Wereldhandelsorganisatie WTO zijn er wederom niet in geslaagd een akkoord te sluiten. Cordaid-directeur René Grotenhuis vindt het uitblijven van een wereldhandelsakkoord jammer, maar ziet ook dat ontwikkelingslanden niet meer met zich laten sollen. "Het is duidelijk geworden dat de WTO niet meer om de belangen van ontwikkelingslanden als India en Brazilië heen kan."

Zeven jaar geleden kwamen ontwikkelings- en rijke landen in Qatar bij elkaar om het startsein te geven voor onderhandelingen over eerlijkere wereldhandel. Tot vier keer toe liep dit zogeheten Doha-overleg op niets uit, vooral door het starre optreden van de VS en Europa die hun landbouwsubsidies niet aan banden wilden leggen, maar wel meer ruimte wilden om hun goederen en diensten kwijt te kunnen.

Verschillende Nederlandse maatschappelijke organisaties, verenigd in de Coalitie Eerlijke Handel, hebben er de afgelopen maanden op aangedrongen om een akkoord te sluiten dat recht zou doen aan de belangen van ontwikkelingslanden.

Directeur Grotenhuis: "Mensen willen wereldwijde afspraken om de voedselcrisis op te lossen, om uit de armoede te geraken en het hoofd te kunnen bieden aan de effecten van klimaatverandering. Als handel kan helpen om deze doelen te verwezenlijken, moet daar gebruik van worden gemaakt. Maar vrijhandel is geen wondermiddel dat de huidige torenhoge voedsel- en energieprijzen omlaag brengt, integendeel. Het voorstel dat bij de WTO-top op tafel lag, zou de problemen in ontwikkelingslanden alleen maar verergeren."

Veel ontwikkelingslanden wilden daarom de mogelijkheid hebben om importtarieven te heffen op gesubsidieerde landbouwproducten, om zo de lokale markt te beschermen. Vooral in Afrikaanse landen is dat van groot belang voor de positie van kleine producenten.

Nu de WTO-top in Genève is mislukt, is het hoog tijd om een nieuwe weg in te slaan. Cordaid en haar zusterorganisaties, verenigd in het internationale CIDSE-netwerk, roepen EU-commissaris voor handel Peter Mandelson op om de juiste lessen te trekken uit dit debacle, en nieuwe voorstellen te doen voor rechtvaardige handel, ook tussen Europa en Afrika.