Productschap Vis


4 augustus 2008

Zeeuwse mosselen vrij van toxines

Rijswijk, De Nederlandse en de Zeeuwse mosselen die in de handel worden gebracht zijn vrij van toxines en kunnen zonder problemen worden gegeten. Dit benadrukt het Productschap Vis in reactie op de berichtgeving over Belgische mosselen die uit de winkels zijn gehaald wegens toxines.

De mosselhandel in Yerseke wijst erop dat de Zeeuwse mosselen voortdurend onder controle staan, waardoor de kans dat schelpdiertoxine bevattende mosselen in de handel komen, is uitgesloten.

In alle productiegebieden worden wekelijks op verschillende plaatsen water- en mosselmonsters genomen. De watermonsters worden geanalyseerd op toxine veroorzakende algen. Áls deze in te hoge aantallen zouden worden aangetroffen, dan wordt het betreffende deelgebied namens de overheid preventief gesloten door het Productschap Vis, totdat de situatie weer normaal is. Daarom worden er continu water- en mosselmonsters genomen. Deze monsters worden door een onafhankelijk en daarin gespecialiseerde laboratoria geanalyseerd. Omdat de natuur over een behoorlijk herstelvermogen beschikt, kan doorgaans na een korte periode de sluiting door het Productschap Vis worden opgeheven, zodat de visserij weer kan worden hervat. Op dit moment zijn er in Nederland geen mosselgebieden met toxine gelokaliseerd.

De berichtgeving in de Belgische pers over Belgica mosselen - dit zijn voor de zuidkust van België gekweekte mosselen - met toxines heeft ook geleid tot een forse terugval in de verkoop van Zeeuwse mosselen in België. Van het eten van met schelpdiertoxine bevattende mosselen kan de consument ziek worden.