Gemeente Schiedam


Augustus

Verbeterend economisch klimaat ondanks dalend bezoekerscijfer


01 augustus 2008

Het aantal bezoekers aan de Schiedamse binnenstad is in 2008 vergeleken bij 2004 gedaald. Dat blijkt uit de winkelpassantentelling die vierjaarlijks wordt uitgevoerd door Locatus in 126 Nederlandse winkelgebieden. Het gaat om een achteruitgang van gemiddeld ongeveer een kwart op het totaal aantal passanten dat het bedrijf op 24 verschillende locaties in het winkelgebied heeft gemeten. Overigens verschilde de achteruitgang sterk per gemeten locatie.

Wethouder Menno Siljee, verantwoordelijk voor de binnenstad, zegt natuurlijk niet blij te worden van die cijfers, maar wil tegelijkertijd de uitkomst niet zorgwekkend noemen. Bij de telling in 2004 vertoonde de binnenstadseconomie al wel een neergang, maar zat nog niet op het dieptepunt. Dat werd pas jaren later bereikt. Alleen toen is er niet gemeten. Vanaf die tijd gaat het weer bergopwaarts. We zitten nu nog niet op het oude niveau, maar vanuit de hoek van ondernemers en investeerders worden we bevestigd in onze mening dat de lijn zeker het afgelopen jaar zelfs sterk stijgende is. Een recent onderzoek van de Kamer van Koophandel onderschrijft dat nog eens. De bereidheid van tal van partijen om extra te investeren in de Schiedamse binnenstad, onderstreept de overtuiging van de wethouder. Zo heeft het Fonds SchiedamVlaardingen tien miljoen euro toegezegd, wordt winkelcentrum De Passage aanzienlijk uitgebreid en gaat Bas van der Heijden ambitieuze nieuwbouw verwezenlijken. Ook de gemeente zelf heeft tien miljoen euro beschikbaar gesteld voor een extra impuls voor het centrum. Daarvan is en wordt een breed pakket aan maatregelen bekostigd. Voorbeelden daarvan zijn het nu al succesvolle project Werk aan de Winkel (dat een grootschalige face lift van panden moet opleveren), een opknapbeurt voor de complete buitenruimte (die inmiddels is gestart), een gratis fietsenstalling en het plaatsen van bloembakken en het aanbrengen van aantrekkelijke schuttingen rondom de vele (ver)bouwprojecten die de komende tijd te verwachten zijn.

Wethouder Siljee wil het effect en het resultaat van deze totaalaanpak van de binnenstad zorgvuldig gaan monitoren. De ontwikkelingen gaan nu razendsnel. In dat licht bezien vind ik een interval bij een passantentelling om de vier jaar te groot. Om de twee jaar lijkt mij een betere graadmeter, dan heb je een meting waaraan je betere conclusies kunt verbinden.
Klik hier voor meer informatie.