Politie Limburg-Noord

Analyse buitenlandse werknemers in politiedistrict Venlo


Datum: 4-08-2008
Tijd bericht: 09:47
Plaats: District Venlo

Er zijn géén indicaties van een onevenredig groot aandeel van de buitenlandse werknemers in de criminaliteit binnen de gemeenten van het district Venlo. Ook zijn er geen aanwijzingen dat zij verantwoordelijk zijn voor extra verstoring van de openbare orde. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit een onderzoek dat in opdracht van de districtelijke driehoek Venlo (Politie, Openbaar Ministerie, gemeente Venlo, Maasbree, Kessel, Meijel, Helden, Beesel-Reuver, Arcen en Velden) is gehouden naar het effect dat de aanwezigheid van grote hoeveelheden buitenlandse werknemers heeft op de openbare orde.

In de regio Noord- en Midden-Limburg lijkt een groeiende aandacht te zijn voor de aanwezigheid van buitenlandse werknemers. Het beeld dat daarbij ontstaat, is er een van onveilige huisvesting, onhygiënische levenswijze, overmatig alcoholgebruik, overlast en criminaliteit. Omdat duidelijke cijfers hierover tot nu toe schaars waren, is in opdracht van de districtelijke driehoek Venlo een onderzoek ingesteld. Er is onder meer gekeken naar incidenten in het verkeer, vermogensdelicten, geweldszaken, drugs en overlast. De resultaten van dit onderzoek zijn op 25 juni gepresenteerd in de districtelijke driehoek. Dat er rond de buitenlandse werknemers toch een negatieve sfeer ontstaat, heeft volgens het onderzoek te maken met verkeerde beeldvorming als gevolg van gebrekkige wederzijdse integratie, de taalbarrière en onbekendheid met elkaars cultuur. Wél concludeert het onderzoek dat de wijze van huisvesting van buitenlandse werknemers aandacht verdient van politie en overheid. Hiervoor worden in het rapport enkele aanbevelingen gedaan.

Naar schatting zijn er momenteel tenminste 2500 buitenlandse werknemers gehuisvest in het district Venlo. Zij vormen daarmee ruim 1,5% van de totale bevolking van het district en zijn werkzaam in de land- en tuinbouw, de bouw- en metaalsector en binnen het distributie- en productiewerk. Verreweg de grootste groep is afkomstig uit Polen. Waar deze groep voorheen nog kon worden aangemerkt als seizoensarbeiders is er op de arbeidsmarkt momenteel structureel het gehele jaar vraag naar deze arbeidskrachten.


---